Comunitate

Laboratorul de Analize Medicale de la spitalul din Simeria, în top căutări

Magdalena Șerban

Prin solicitarea unor analize de sânge, medicul poate evalua corect modul în care funcționează organele in­terne și poate diagnostica sau pre­veni unele afecțiuni, cum sunt dia­betul, anemiile sau bolile de inimă. Totodată, acestea pot releva prezența unor infecții sau inflamații în or­ga­nism. Prin urmare, sunt esențiale și reprezintă o etapă obligatorie în mo­ni­torizarea stării de sănătate. Una dintre cele mai solicitate instituții sanitare, în acest sens, este Spitalul General CF Simeria, în cadrul căruia funcționează un Laborator de
Analize Medicale dotat cu aparatură performantă, acreditat RENAR (ISO 15189).

Gratuite pentru asigurați
„Avem circa 65 de analize de sânge acreditate, inclusiv partea de bac­te­o­ro­logie. Se efectuează în baza biletelor de trimitere de la medicii de familie ori de la medicii speciliști, dar se pot rea­liza și contracost. În plus, un bilet de tri­mi­tere are doar 15 poziții, așa că me­dicul de familie prioritizează lista ana­lizelor necesare, cel puțin în primă fază. Tarifele pe care le practicăm sunt, în marea majoritate, sub prețul pieței de profil. Este un serviciu foarte solicitat, adre­sabilitate fiind una vastă. De la pro­gramul național pentru hemoglobina glicozilată (diabetici), analize de tiroidă, gama este una generoasă”, a transmis managerul Spitalului General CF Simeria, dr. Andrei Bolojan (foto).

Care sunt, de fapt, cele uzuale?
Includ o serie de teste care măsoară diferite componente ale sângelui pen­tru a furniza informații despre să­nătatea generală a unei persoane. Aici intră, de exemplu, Hemoglobină (mă­soară cantitatea de hemoglobină, o proteină care transportă oxigenul în sânge, fiind importantă pentru detectarea anemiei), Hema­tocrit (determină proporția de celule roșii din sânge în raport cu volumul total de sânge, o valoare scăzută putând indica anemie), Număr de celule roșii din sânge (măsoară cantitatea de ce­lule roșii din sân­ge, responsabile pentru trans­por­tul oxigenului în or­ganism), Număr de leu­co­cite (măsoară cantitatea de globule albe din sânge, care sunt implicate în sistemul imunitar și lupta împotriva infecțiilor), Număr de trombocite (mă­soară cantitatea de trombocite din sânge, care sunt implicate în procesul de coagulare a sângelui), Formulă leucocitară (oferă informații despre diferite tipuri de glo­bule albe din sân­ge, cum ar fi ne­u­tro­filele, lim­fo­ci­tele, mono­ci­tele, eozino­fi­le­le și bazofi­le­le), Teste de funcție hepatică (măsoară nivelurile de enzime hepatice, bilirubină și pro­teine din sânge pentru a evalua starea ficatului), Teste de funcție renală (mă­soară nivelurile de creatinină și uree din sânge pentru a evalua starea rinichilor), Teste pentru markeri tu­mo­rali, Teste pentru funcția tiroidiană (includ teste pentru a măsura nivelurile de hormoni tiroidieni, cum ar fi TSH, T3 și T4), Test de sânge pentru inflamație (poate im­plica măsurarea nivelurilor de proteine inflamatorii, cum ar fi PCR – proteina C reactivă sau VSH – viteza de sedi­men­tare a hematiilor, pentru a detecta infla­mația în organism), Teste de sânge pentru coagulare (sunt utilizate pentru a evalua funcția de coagulare a sân­gelui și pot include teste cum ar fi Tim­pul de Protrombină și Timpul Trom­boplastinei Parțiale Activat), etc. Bine­înțeles, cele enu­me­rate constituie doar un segment din totalitatea analizelor pe care laboratorul le bifează. Foarte important de pre­cizat este că rezultatele se pot obține direct pe e-mail, adică după re­col­tare, nemaifiind nevoiți să vă întoarceți în spital. Detalii suplimentare și programări se pot obține la numărul de telefon 0254/260 681.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura