ActualitateFlash

De ce bat clopotele… prea tare? Clopotele bisericii „Buna Vestire” din Deva bat de câteva sute de ori pe zi. Și bat prea tare

Când am primit reclamația la redacție, cum că la o biserică din Deva, clopotele bat tare, tare, de câteva sute de ori pe zi, am crezut că nu am citit bine. Cetățenii care locuiesc în apropierea bisericii „Buna Vestire”, de pe strada Iuliu Maniu, din zona Pieței Centrale a municipiului spuneau, în reclamație, că aceste clopote bat așa de tare că nu se pot odihni, iar cei mici plâng din cauză că zgomotul este peste cel acceptat de ei. Oamenii sunt pur şi simplu terorizaţi de zgomotul făcut de clopote.

Aproape 900 de bătăi pe zi
„Suntem foarte multe familii (mii de per­soane) care locuiesc în jurul bisericii și suntem deranjați zilnic de 670 de clopotiri cu sunet intens, începând cu orele 8 dimineața: 40 de clopotiri la orele 8, apoi la 8.30 sună 200 de clopotiri, la 9.30 auzim 40 de clopotiri, la 12.00 sunt 200 clopotiri și la 18.00 200 clopotiri. Duminica și de săr­bă­tori bat clopotele de 860 de ori pe zi.
Copiii, pensionarii, cei ce lucrează de noapte, bolnavii, noi toți locuitorii din zonă suntem obligați să ne trezim așa cum vrea bi­serica, vrând-nevrând, a orele 8 și să su­por­tăm toate sunetele puternice, agresive, ale clopotirilor”, susțin cei care locuiesc în zonă.

Mult peste maximul admis
Recunosc, nu știam că este o așa situație, dar ca să mă conving de spusele oamenilor, nu că nu-i credeam, am solicitat celor de la Agenția pentru Protecția Mediului să facă măsurători, să vedem dacă zgomotul este așa de puternic. Zis și făcut.
Specialiștii au purces la măsurători, trei zile la rând și ce a ieșit a fost că clopotele bat prea tare. Mult prea tare. Ca să înțeleagă toată lumea, limita maximă admisă a zgomotului este de 50 de dB. În urma celor 8 măsurători efectuate, fiecare cu o durată de 10 minute, la 3 metri de fațada Blocului L4 de pe bulevardul Iuliu Maniu, a ieșit o me­die de 83 de dB. Adică, oamenii au dreptate, clopotele bat prea tare și nu e firesc să fie deranjați, chiar și de clopotele bisericii. Să ne ierte preoții, dar toată lumea trebuie să respecte legea.

Negocierile au dat roade
Contact, preotul Gabriel Miricescu, pur­tă­torul de cuvânt al Episcopiei Devei și Hune­doarei, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN:
„La biserica Buna Vestire bat clopotele de 50 de ani. DE ce acum este asta o pro­blemă? Am discutat, după ce am primit sesi­zarea unei doamne din zonă, și am decis să scădem numărul de bătăi de clopote. Este o răutate din partea oamenilor, să spună că bat clopotele prea tare”.
Până la urmă, preotul Miricescu a spus că va discuta cu cel care a mecanizat clopotele de la biserica respectivă ca să reducă su­netul. Mulțumi, părinte, că vă îngrijiți ca oa­menii să nu mai fie necăjiți.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura