Politica si administratie

Nu trimiți copilul la școală, riști o amendă de până la 5.000 lei

Părinții sunt obligați, în anul școlar 2024 – 2025, să asigure partici­pa­re­a la cursuri a elevilor pe durata în­vă­ță­mân­tului obligatoriu, să participe, online sau fizic, la ședințele cu pă­rinții, să asigure o ținută decentă a elevilor la școală, dar și să înlocuiască obiec­tele din patrimoniul școlii dis­truse de către elevi – potrivit noului Regula­ment de Organizare și Func­ționare a Unităților de Învățământ Preuni­ver­si­tar, aprobat prin Ordinul ME nr. 5.726/2024, intrat în vigoare la 1 septembrie 2024, susțin cei de la Direcția de Asistență Socială din Pri­măria Deva.

Mai mari
Îndatoririle și drepturile părinților sau reprezentanților legali ai elevilor sunt prevăzute și în contractul edu­ca­țional, pe care aceștia îl încheie cu unitățile școlare la începutul fiecărui nivel de învățământ și al cărui model a fost actualizat anul acesta. Pe lângă noile prevederi introduse în ROFUIP 2024, documentul prevede și amenzi de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru părinții care nu asigură frecvența șco­lară a copiilor, pe toată durata învă­ță­mântului obligatoriu. Limita maximă a amenzii este de cinci ori mai mare decât în vechiul regulament. Aceeași sancțiune se aplică însă și părinților sau reprezentanților legali ai elevilor, precum și directorilor de școli care re­fuză să semneze contractul educa­țio­nal, cu mențiunea că, în cazul directo­ru­lui unității de învățământ, amenda poate fi înlocuită cu prestarea de ac­tivități în folosul comunității.

3.000 de absențe pentru 40 de elevi
În anul școlar 2023 – 2024, aproape 40 de elevi cu vârste între 6 – 17 ani, din municipiul Deva, au fost mo­ni­to­rizați de asistenți social ai Direcției de Asistență Socială Deva, după ce au acumulat, în total, mai mult de 3.000 de absențe nemotivate la cursuri. Po­trivit datelor centralizate de Com­par­ti­mentul Protecția Copilului și Inter­ven­ții în Situații de Urgență, cea mai mare rată a absenței nejustificate de la școală se înregistrează în învă­ță­mân­tul gimnazial și liceal, iar într-un pro­cent mai mic, astfel de situații se re­găsesc în rândul elevilor din în­vă­ță­mân­tul profesional. Pe de altă parte, unitățile de învățământ cu cel mai ridicat nivel al absenteismului școlar au fost Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” (aproape două treimi din totalul elevilor mo­ni­to­rizați), Liceul de Arte „Sigismund Toduță” și Școala Gimnazială „Andrei Șaguna”. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura