Politica si administratie

Canalizarea, utilitatea care va aduce plusvaloare comunei Mărtinești

Magdalena Șerban

Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” a adus conducerii din Mărtinești bani pentru intro­du­cerea rețelei de canalizare în toate lo­calitățile aparținătoare, suma câș­ti­gată pentru implementare fiind un colac de salvare pentru bugetul pro­priu. De altfel, e una foarte mare. Lu­crările sunt în desășurare.

Pentru toți
Potrivit cifrelor alocate de către Mi­nisterul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, la nivel național, 30 de miliarde de lei merg la proiectele de drumuri şi poduri, iar 22,5 de miliarde lei – la proiectele de apă şi canalizare. Media alocării e de 1,25 miliarde de lei pe judeţ. ,,Canalizarea e pentru toate satele comunei, adică Mărtinești,
Dâncu Mic, Turmaș, Tămășasa, Jeledinți, Măgura și Dâncu Mare, iar stația de epurare e prevăzută la Turmaș. Se lucrează de câteva luni și constituie una dintre cele mai mari și valoroase investiții ale noastre, ajungând undeva la 5 milioane de euro. Întreaga rețea e făcută de la zero, la ora actuală, comuna neavând deloc. Vor fi în jur de 500 de racorduri, iar stația de epurare are o capacitate cu mult mai mare, pentru a putea deservi și alte gospodării care se vor mai construi, pe viitor. Sunt bune și fosele septice, dar canalizarea în regim public e ideală. E un proiect major, cu o importanță la fel de ma­re. E o utilitate in­dis­pen­sabilă zilelor noas­tre. Vrem ca cetățenii să aibă condiți egale și moderne”, a trans­mis primarul reales din Mărtinești, Adinel Botescu (foto).

Câștig pe mai multe planuri
Obiectivul PNI Anghel Saligny vi­zează modernizarea comunităților prin realizarea de investiții în infrastructura locală, drumuri județene și locale, infrastructura de apă și canalizare, stații de epurare a apei, extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale etc, astfel încât să se poată asigura accesul la servicii esențiale al întregii populații, creș­terea calității vieții și evi­tarea ris­cu­lui de depopulare în comunitățile sub­dez­vol­tate, precum si creșterea coe­ziunii teritoriale prin e­chiparea unităților adm­i­nis­trativ-te­ri­toriale cu do­tări teh­nico-edilitare și de acces la căile de comunicație. Pri­mul be­neficiu direct al in­cluderii unor in­ves­tiții în acest program este cel al populației locuitoare care poa­te dispune de uti­li­tăți publice atât de necesare. Al doilea il reprezintă o­por­tu­­n­i­tatea uriașă, pen­tru fiecare UAT, de a-și dezvolta infra­structura de utilități publice, în scopul atragerii in­vestitorilor strategici care să genereze locuri de muncă și venituri către bu­getul local, bani din care se pot asigura cotele de cofinanțare pentru alte inves­tiții, intrând astfel într-un cerc extrem de profitabil pentru întreaga comu­ni­tate. Astfel, pe această filieră, la nivel național s-au solicitat finanțări totale de peste 137 miliarde lei, cu toate că bu­getul schemei s-a ridicat la numai 65,5 de miliarde lei. Ceea ce e de remarcat în mod special e că prin această axă, 10 miliarde de euro pleacă în mediul rural. Mărtinești e pe listă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura