ComunitatePolitica si administratie

Un nou proiect accesat pentru Lelese. Unul care face legătura cu digitalizarea

Magdalena Șerban

Lelese a dovedit că se poate trage fibră optică în vârful muntelui, chiar în toate satele aparținătoare, plus că se poate ca modernul să fie îmbinat într-un mod fericit cu tradiționalul. Va­lorile sunt date nu doar de trecut, ci și de viitor. Aici, viitorul nu doar sună bine, ci chiar arată. Dat fiind faptul că multe servicii, chiar publice, se fac și în regim online, nu doar offline, con­du­cerea locală a accesat un pro­iect prin care să obțină încă niște beneficii din digi­talizare.

Așteaptă vești
Recent, a fost lansat Programul Na­țional pen­­­tru Trans­for­ma­rea Digitală a Au­to­rităților Publice Lo­cale, derulat prin Ministerul Cer­cetării, Ino­vă­rii și Dez­voltării. Cum era de aș­tep­tat, edi­lul din Lelese nu a stat pe gânduri. “De ce să nu profităm de poate deveni o sursă de finanțare pentru noi? Fondurile a­cestea ne-ar ajuta să mai înaintăm încă o treaptă în domeniul tehnologiei. Unul dintre cele mai importante beneficii ob­ținute prin acest demers e accesul simplificat și rapid la o gamă variată de servicii pu­blice online, astfel ca ce­tățenii să poată obține documente, să plătească dările, să facă programări, direct de acasă sau de oriunde, din ori­ce colț al Planetei, eliminând drumurile și timpii de aș­teptare. Vremurile ne schimbă modul de interacțiune, timpul deve­nind foar­te prețios pentru multă lume. Se vizea­ză interconectarea sis­temelor infor­ma­tice ale ad­mi­nis­trațiilor cu Ghișeul.ro, platforma ofi­cia­lă de plăți online a sta­tului român, pen­tru plata simplă, ra­pidă și sigură a ser­viciilor pu­blice digi­tale, a taxelor și a impozitelor. Asta, pe lângă multe al­tele”, a punctat primarul din Lelese, Ciprian Achim (foto).

Concret
Reamintim că implementarea pre­ve­de sisteme informatice ce includ atât echipamente IT, cât și licențe soft­ware, infrastructură hardware, echi­pa­mente pentru comunicații și alte dis­pozitive conexe, până la platforme de gestionare integrată și software pen­tru securitate cibernetică, integrarea cu aplicații ale autorităților publice cen­trale și europene, precum și dez­voltarea și migrarea paginii de internet a primăriei la un model standard. Programul DigiLocal beneficiază de o finanţare de 200 milioane de lei de la bugetul de stat şi vizează apro­xi­mativ 1.000 de beneficiari: primării şi consilii judeţene, fiind primul demers integrat de digitalizare a ad­mi­nis­tra­țiilor pu­blice locale. Co­munele vor primi finan­țări de 75.000 lei, ora­șele 125.000 lei, mu­ni­cipiile 175.000 lei și consiliile județe­ne 250.000 lei.

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura