Comunitate

Dr. Larisa Iren Preutesi, medic specialist pneumolog la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad: e vremea care încurajează virozele respiratorii. Investigații și analize gratuite, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie

Magdalena Șerban

Medicii trag un semnal de alarmă, aver­tizând că, în contextul fluctuațiilor bruște de temperatură care s-au pro­dus în ultimele săptămâni, este posibil să se înregistreze o creștere a numă­ru­lui de viroze respiratorii.
Cei mai vulnerabili sunt bătrânii și c­opiii, dar nimeni nu este ferit de aceste afec­țiuni specifice sezonului rece. Pe această cale, dr. Larisa Iren Preutesi, medic pneumolog la Sanatoriul de Pne­umo­ftiziologie Brad, recomandă să nu fie amânată vizita la spital în cazul apa­riției simptomelor specifice, virozele respira­torii putând fi tratate acasă, în ambula­toriu, însă întârzierea sau igno­rarea unui consult putând duce la agra­varea situa­ției, iar urmările pot fi dintre cele mai grave.

Cum se manifestă și care sunt cauzele
„Fiind o afecțiune extrem de des în­tâl­nită, deja se cunoaște faptul că se trans­mite ușor, de la o persoană la alta, atât prin contact direct (prin intermediul aero­solilor, particule ce se formează în timpul tusei și strănutului), cât și indirect, prin intermediul unor obiecte de uz comun (mai rar). Viroza respiratorie re­prezintă infecția căilor respiratorii supe­rioare sau inferioare, adică o infecție ce se poate ma­nifesta la nivelul nasului, gâtului, farin­gelui, laringelui ori la nivelul traheei, bronhiilor, bronhiolelor. Cauzele care duc la apariția lor sunt virușii sau bacteriile. Gripa și răceala sunt ambele viroze res­pi­ra­torii provocate de virusuri, însă de virusuri diferite. Gripa este declanșată doar de infecția cu un virus gripal, fie de tip A, fie de tip B, în timp ce răcelile co­mune sunt cauzate de rino­virusuri, viru­suri paragripale și o serie de corona­virusuri. Gripa și răceala au și anumite manifestări total diferite. În cazul pa­ci­enților cu gripă, simptomele bolii apar brusc, pe când la cei cu răceală comună se instalează treptat. O altă diferență este aceea că pacienții cu gripă fac febră în aproape toate cazurile, iar cei cu ră­ceală doar în situații rare. Durerea de cap intensă și persistentă este un simptom pe care aproape toți pacienții cu gripă îl resimt, în vreme ce pacienții cu alte vi­roze respiratorii nu prezintă acest tip de du­rere. Gripa asociază și dureri muscu­lare, stare ge­nerală modificată și difi­cul­tăți de re­spi­rație. De asemenea, un sis­tem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de a dezvolta o infecție respira­to­rie. Factori precum stresul cronic, lipsa de odihnă, efortul fizic exagerat, alimentația defi­citară, dar și factorii de mediu (umezeala și frigul) duc la formarea unor breșe în sistemul imunitar, permițând instalarea anumitor afecțiuni”, a punctat dr. Larisa Iren Preutesi.

Cine e expus
„Categoriile de persoane aflate la risc pentru dezvoltarea virozelor respiratorii numără persoanele care suferă de o boală pulmonară cronică (BPOC), per­soa­nele imunodeprimate, fumătorii, per­soanele care suferă de boli cardio­vas­culare, persoanele instituționalizate (azil, închisori), persoanele care nu respectă o igienă riguroasă. Cele mai comune simp­tome sunt starea de oboseală, tusea seacă sau cu expectorație, dureri mus­cu­lare, strănut, secreții nazale abun­dente, congestie nazală, dureri în gât, sindrom febril, dureri de cap, manifestari digestive (dureri abdominale, grețuri, vărsături), simptome ce pot perista 5-10 zile. Simptomatologia poate varia de la una simplă, care nu generează un grad ri­dicat de discomfort, până la una se­veră, potențial amenințătoare de viață. Astfel că în acest caz este extrem de impor­tantă vizita la medic încă de la începutul primelor simptome, cu scopul de a iden­tifica factorul etiologic, esti­marea posi­bilei evoluții a bolii în timp și adminis­tra­rea cât mai rapidă a unui tratament po­tri­vit”, a mai adăugat me­dicul pneumolog.

Cum tratăm, cum prevenim
,,Tratamentul virozelor este adaptat la diversitatea și severitatea simpto­ma­to­logiei. O schemă terapeutică poate in­clude hidratarea corespunzătoare, odih­na este foarte esențială, iar în cazul în care apare febra, se pot administra anti­pi­retice, analgezice impotriva durerilor, antitusive, expectorante, medicamente antivirale specific patogenului. Antibio­ti­cele nu ajută în tratamentul virozelor res­piratorii provocate de un virus. Totuşi, există cazuri în care un astfel de tra­ta­ment poate fi administrat în funcţie de evo­luţia bolii şi doar la recomandarea me­dicului. Complicațiile virozelor pot duce la apariția otitelor, sinuzitelor, bron­șitelor, cei mai predispuși fiind cei cu o imunitate slabită dar si seniorii cu boli cornice. Prevenția este un factor foarte important, respectarea cu strictețe a măsurilor de igienă diminuează riscul de a contracta o infecție respiratorie, pre­cum și evitarea spațiilor aglomerate.
Vaccinarea este și ea o protecție suplimentară. Vaccinul antigripal se face anual, serul fiind adaptat tulpinilor virusului în circulație. A se ține cont de faptul că vaccinarea antigripală nu ga­rantează pacientului că nu va face gripă, ci doar îl ferește de formele grave ale bolii”, a menționat specialistul. Reamin­tim că programul său de activitate este de Luni până Joi, în intervalul 8:00 – 15:00 – Secția II Pneumologie, respectiv Vineri, între 8:00 și 15:00 – Cabinetul Am­bu­la­toriului integrat al spitalului. Serviciile medicale de la sanatoriu im­plică și pa­cienți care nu sunt internați aici, ei putând să se prezinte în baza unei programări telefonice realizată în prea­labil și a unui bilet de trimitere emis de medicul de familie. Datorită faptului că unitatea e în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara, in­vestigațiile vor fi gratuite.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura