Actualitate

Dosarul mafiei fierului vechi, cunoscut sub numele de „Hydra”, un mare fâs. Faptele s-au prescris

Aproape 50 de persoane au fost im­pli­cate în anii 2000 într-o grupare in­fracțională care a prejudiciat bugetul de stat cu 12,5 de milioane de lei prin de­lapidare, spălare de bani și eva­zi­u­ne fiscală, plus alte câteva milioane de lei pagube pentru combinatul side­rur­gic de la Hunedoara, în urma aface­rilor ilegale cu fier vechi.

Pentru permis fals
Gruparea a fost destructurată în 2006 în urma unor percheziții coor­do­nate de comisarul Traian Berbeceanu, pe atunci șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba. Ber­be­ceanu a colaborat în dosarul „Hydra” cu Laura Codruța Kovesi, actualul pro­cu­ror șef european, în acea vreme pro­curor șef delegat al DIICOT Sibiu.
Dosarul trimis în instanță în 2007, an în care Traian Berbeceanu a fost numit polițistul anului, s-a tot judecat, au fost schimbate instanțele, iar recent Tri­bu­nalul Bistrița Năsăud a dat sentința Mult prea târziu, deoarece faptele s-au prescris. În primă instanță, cei 46 de membri ai grupării mafiote au primit pe­depse de până la 14 ani de închi­soare.
Sentința recentă arată că doar Andrei Gheorghe Raita a fost con­dam­nat pentru conducerea unei mașini, având un permis auto fals.

Megaacțiune
Dosarul mafiei fierului din Hune­doara, cunoscut şi sub denumirea de „Hydra”, a fost realizat în 2006 de procurorii DIICOT Diana Pecincu şi Mircea Adrian din cadrul DIICOT Hunedoara. La mega­acțiunea de la acea vreme, au par­ti­ci­pat toți procurorii DIICOT Hunedoara și Sibiu, printre care s-a aflat și actualul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, dar și ofițerii Brigăzii de Com­batere a Criminalității Organizate Alba Iulia, în frunte cu șeful structurii, comisarul-șef Traian Berbeceanu. Au fost trimişi în judecată 52 de inculpaţi în decursul anului 2007. Liderii grupului infracţional sunt Raita Andrei Gheorghe – zis şi „Endre” – şi Ioniţă Gheorghe – zis şi „Ghiţă Francezul”.

Despăgubiri
Instanța a dispus obligarea mai mul­tor inculpați la plata unor despăgubiri civile către societatea Arcelor Mittal Hu­nedoara, spitale, ANAF.
Primele arestări în dosarul „Hydra” au avut loc în 13 iulie 2006, când 27 de persoane implicate în furturile de fier vechi din combinatul siderurgic au fost reținute de către polițiștii din cadrul BCCO Alba, la capătul unei acțiuni care a fost pregătită câteva luni împreună cu procurorii DIICOT. La momentul ares­tărilor, anchetatorii au afirmat că suspecții făceau parte din două grupuri rivale, în care erau incluși, pe lângă hoții de fier vechi, administratori ai unor firme de colectare a deșeurilor feroase, precum și personal al unei firme care se ocupa cu paza combinatului side­rurgic. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura