Actualitate

Copiii milionarului Adrian Marțian, încă dați dispăruți. Când vor fi găsiți vor fi preluați de cei de la Protecția Copilului

Poliţiştii din judeţul Hunedoara au continuat și ieri căutările în cazul celor trei copii din satul Sântandrei, oraşul Simeria, care au fost daţi dispăruţi luni după-amiază şi operaţiunile au fost extinse în judeţele învecinate, minorii fiind daţi în urmărire naţională. În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal.

În consemn la frontieră
„În legătură cu dispariţia acelor trei mi­nori de pe raza localităţii Simeria, poli­ţiştii, la momentul actual, desfăşoară am­ple activităţi investigative şi de căutare pentru localizarea acestora. Au fost constituite mai multe echipe de căutare la faţa locului şi au fost alertate toate structurile operative din judeţ, fiind luate măsuri pentru extinderea verificărilor şi în judeţele limitrofe. Încă de la data sem­nalării dispariţiei acestora, cei trei minori au fost daţi în urmărire naţională şi în con­semn la frontieră, în cauză fiind întoc­mit un dosar de cercetare penală sub as­pec­tul comiterii infracţiunii de lipsire de li­bertate în mod ilegal”, a declarat mier­curi purtătorul de cuvânt al Inspec­to­ratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, Bogdan Niţu.
Poliţiştii continuă investigaţiile pentru sta­bilirea tuturor circumstanţelor dis­pa­riţiei celor trei copii sub coordonarea Par­chetului de pe lângă Judecătoria Deva.
„Facem încă o dată un apel la toţi cetă­ţenii care deţin informaţii ce ar putea aju­ta la găsirea celor trei minori să con­tac­teze de urgenţă Poliţia la numărul unic 112. Vă asigurăm că vom folosi toate resursele disponibile pentru a-i găsi cât mai curând pe cei trei micuţi şi a garanta siguranţa acestora”, a afirmat re­pre­zentantul IPJ Hunedoara.
Cei trei fraţi, copiii omului de afaceri Adrian Marțian, două fetiţe şi un băieţel, cu vârstele de 7, 9 şi 11 ani, au fost daţi dispăruţi luni după-amiază, după ce tatăl lor a fost anunţat de bona minorilor că aceştia sunt de negăsit.
Marţi după-amiază, în spaţiul public a apărut o înregistrare video în care copiii susţin că doresc să stea cu tatăl lor, fil­muleţul fiind analizat de către poliţişti pentru a se stabili veridicitatea acestuia şi dacă sunt elemente care pot ajuta la identificarea celor trei minori.

Mai multe procese
Adrian Marțian și fosta sa parteneră, Roxana, se află în conflict pentru cus­todia copiilor de aproape doi ani. Disputa este intensă și dureroasă, implicând plân­geri penale de ambele părți, ordine de protecție și acuzații reciproce. Cei trei copii au dispărut, luni, după ce bona lor ar fi plecat la cumpărături. Un filmuleț în care apar cei trei copii a ajuns în atenția publicului, ieri, micuții spunând că vor la tatăl lor.
În urma acestui șir de procese, Adrian Marțian are interdicția de a se apropia de copii la mai puțin de 100 de metri. În același timp, cei trei frați refuză să lo­cu­iască cu mama lor. În această situație, Protecția Copilului Hunedoara a obținut plasamentul de urgență al copiilor în sis­temul de stat.

Ce zic cei de la Protecția Copilului
Autoritatea Națională pentru Protecția Drep­turilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a transmis, ieri, precizări referitoare la cazul celor trei copii ai milionarului Adrian Marțian, dispăruți de luni, 14 octombrie.
ANPDCA precizează că, cu trei zile înainte de dispariția copiilor, doi agenți de la Poliția Simeria însoțiți de reprezentanți ai DGASPC Hunedoara i-au vizitat pe aceș­tia la locuința în care aceștia erau găz­duiți provizoriu. „Vizita de mo­ni­to­ri­zare inopinată a avut loc în contextul în care, în cazul celor trei copii, în luna au­gust, Tribunalul Hunedoara a hotărât mă­sura plasamentului în regim de urgență prin ordonanță președințială, stabilind plasarea acestora la Centrul de Primiri în Regim de Urgență Deva, însă copiii au refuzat permanent să meargă acolo. Din precizările reprezentanților DGASPC Hunedoara, care au monitorizat situația copiilor, reiese că s-a ajuns la această mă­sură după ce, tot în luna august, ei fuseseră încredințați mamei prin sen­tință a tribunalului, împotriva tatălui fiind stabilit ordin de protecție. Tatăl este obli­gat să păstreze o distanță de 100 de metri față de copii și de mama lor, nu are voie să ia legătura cu ei nici măcar tele­fonic și trebuie să se prezinte periodic la secția de poliție. Cu toate acestea, în cursul vizitelor de monitorizare, DGASPC Hunedoara a constatat că tatăl copiilor lo­cuia, de fapt, în proximitatea locuinței lor, într-o rulotă auto”, transmite ANPDCA.

Copiii ar fi trebuit să meargă în plasament, dar au refuzat
Cei de la Protecția Copilului amintesc de istoricul conflictului dintre părinți, acest conflict fiind unul vechi și spun că au existat nenumărate neînțelegeri pri­vind modul de exercitare a drepturilor și obligațiilor părintești, fiecare având des­chise pe rolul instanțelor, în ultimii doi ani, mai multe procese prin care solicită sta­bilirea domiciliului copiilor la locuința proprie.
„Menționăm că, timp de 10 ani, părinții au locuit împreună cu copiii în Cluj Na­poca, iar între 2021 și 2022, în Spania, la Barcelona. În iunie 2022, tatăl a revenit în România, împreună cu copiii. Ulterior revenirii în România a tatălui împreună cu copiii, între părinți s-au derulat o serie de procese civile și penale, atât în România, cât și în Spania. Încă de la momentul notificării cazului și luării în evidență, DGASPC Hunedoara a dispus toate mă­surile necesare asigurării protecției adec­vate a copiilor, situația acestora fiind atent monitorizată de specialiștii Direc­ției”, arată ANPDCA într-un comunicat de presă.
De asemenea, ANPDCA menționează că, în momentul localizării celor trei copii, aceștia vor fi preluați de DGASPC Hunedoara pentru a li se asigura pro­tec­ția necesară, precum și pentru a li se acor­da toate serviciile de suport și con­siliere în vederea depășirii momentului traumatic pe care l-au traversat. Asta, în urma unei sentințe definitive obținută de DGASPC.
În filmarea postată marți, copiii susțin că sunt în siguranță, în compania unor persoane care i-au „tratat bine”, dar că nu vor să meargă la mama lor, ci la tată.
„15 octombrie 2024. Roxana, degeaba ai pus pe oamenii ăştia să ne ia să ne ducă la tine, noi nu vrem la tine. Oamenii ăştia ne-au minţit că ne duc la tati, dar de fapt la tine au vrut să ne ducă. Suntem bine, oamenii ăştia ne-au tratat bine. Noi nu vrem la tine. Nu te iubim şi nu ne simţim în siguranţă cu tine. Noi vrem la tati, să fim toţi trei. Noi îl iubim pe tati şi oamenii ăştia o să-l contacteze pe tati să mergem la el”, spune cea mai mare dintre fete, Rania Adriana Marțian, în video.
Copiii au fost dați în urmărire de către tatăl lor, luni seară, după ce bona celor trei frați l-a anunțat că aceștia nu se mai aflau acasă. Ei au fost daţi imediat în urmărire naţională şi sunt căutaţi de autorități. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura