Politica si administratie

Alin Tomuș, sociolog: Vă vine sau nu să credeți, PSD și PNL vor guverna împreună și după alegeri

Care sunt șansele ca PSD și PSD să guverneze împreună și după ale­gerile din decembrie 2024? La o ana­liză sumară, acestea pare să tindă către zero, dacă ținem cont de ten­siunile dintre cele două for­ma­țiuni, accen­tuate în ultimele zile.

Nevoia de stabilitate?
Sociologul Alin Tomuș contrazice, însă, aceste supoziții. „În logica elec­torală, multe dintre acțiunile pe care le vedeți în presa momentului par să dețină sens și să fie argumente sufi­ciente pentru a crede că nu există reconciliere între PSD și PNL. Dincolo însă de logica electorală, cea care te de­termină să îți mobilizezi electoratul, există o imagine de ansamblu de care România, românii și reprezentanții lor trebuie să țină cont. În această ima­gine de ansamblu, predictibilitatea și mai ales stabilitatea care o gene­rează pe cale de consecință logică sunt aspecte raționale și funcționale, capa­bile să dicteze deznodământul unor acțiuni. Am mai spus-o și o repet cu același tip de convingere, nevoia de stabilitate va fi câștigătoare în fața ori­căror alte rațiuni politice ale mo­men­tului. Alianța PSD-PNL va continua și după alegerile din decembrie formând noul guvern”, afirmă Alin Tomuș.
„Cei care aveți frați sau surori vă adu­ceți aminte că uneori, copii fiind, vă doreați să aveți dreptate în competiție cu ei, considerând că unele lucruri sunt nepermise. Până când, dreptatea pre­supusă era interpretată în sens func­ționalist de către părinți. În acest tip de percepție aveai să înțelegi că e mai bine pentru situația generală să fie pace. Și era dincolo de ceea ce ți se pă­rea ție că e drept. Frustrant sau nu, în­dreptățit sau nu, viața mergea înainte sub aus­pi­ci­i­le acestei reguli ale sta­bilității. Așa va fi și aici, lucrurile vor mer­ge înainte fără a se mai pune prea mult problema celui care are dreptate. Sigur că unii dintre cei care sunt pro­fund implicați în jocul politic vor spune că această paradigmă nu stă în picioa­re și că vom face ca de fiecare dată doar ceea ce vrem noi, numai că dacă a­cest „ce vrem noi” com­pli­că un con­text care are nevoie de sim­pli­fi­care, ghici ce? Vom face ceea ce tre­buie. Sunt sigur că nu sun­­tem tătari să nu în­țele­gem, nu?”, a adău­gat so­cio­lo­gul Alin Tomuș.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura