ComunitatePolitica si administratie

Simeria are un cabinet stomatologic performant, la Spitalul CF. Radiografii digitale, CT, totul într-un singur loc

Magdalena Șerban

Spitalul General CF Simeria are un cabinet stomatologic ce dispune de do­tări de ultimă generație, oferind nu doar un serviciu medical major, și anu­me radiologia dentară, ceea ce până nu demult părea doar un vis pentru locuitorii din zonă, ci pune la dispoziția pacienților tehnici noi de tratament.

Laserul, aliat în vindecarea rapidă
„Pacienții au toată gama de servicii de specialitate, într-un singur loc. La ca­binet poate veni toată lumea, de la adulți la copii, însă există situații în care în ce privește copilașii, competențele sunt depășite. E, totuși, un cabinet de sto­­matologie generală. Există spe­cia­lități de pedodonție, ortodonție, unde sunt medici specialiști, cu rezidențiat strict pe parte de copii. Pentru o ur­gen­ță, extracție sau caz de forță majoră, sun­tem obligați să rezolvăm urgența. Dar în rest, e normal ca specialistul să re­zolve doleanța medicală. Se pot face de la obturații, consult și până la ex­trac­ții simple sau complicate, premolarizări, chisectomii, etc. Apoi, întâlnim situații de pacienți edentați mai vechi, care mai au restanți 2-3 dinți, iar creasta nu e egală, apărând tot felul de papiloame ce se pot rezeca, fie clasic – cu bisturiu și sutură, fie cu laserul. Am achizi­țio­nat un laser cu 3 lungimi de undă, care pe lân­gă faptul că ajută pe partea chi­rurgicală, e eficient la albiri den­tare, afte bucale, pe fi­zio­terapie la dureri de ar­ticulații tem­poro-man­di­bu­lare. E foarte com­plex și e ideal în mult mai multe afecțiuni decât cla­sicul bisturiu cu laser. In­clu­siv pe parte de en­do­donție, unde sunt canale radiculare suprainfectate. După ce se face tra­tamentul mecanic al canalelor, se poate dezinfecta cu ansă cu laser, cu anumită undă specială pentru en­do­don­ție. Este total nedureros. Contribuie și la parte de estetică dentară, la albiri, etc. La ora actuală, suntem în discuții și con­trac­tare cu mai multe laboratoare de teh­nică dentară pentru a face și lucrări pro­tetice, în funcție de ce are nevoie pa­cientul. Vrem ca prețurile să fie ac­ce­sibile pentru toată lumea. Nu putem face OZN-uri pe gratis, e clar, dar măcar încercăm să oferim ce e mai bun, la un preț cât mai jos posibil. Evident, și spitalul are de câștigat, orice leu în plus e binevenit. Tre­buie să nu fie pe minus și să jus­tifice investiția”, a sub­li­niat managerul Spi­ta­lu­lui General CF Simeria, medicul stoma­to­log Andrei Bolojan (medalion), cel care acti­veză la noul cabinet de profil.

Pregătiți cu toată tehnica
„Vreau să subliniez e că radiologia dentară e vitală, cariile, problemele de rădăcină, tumorile sau infecțiile fiind depistate și confirmate rapid. Cu ajutorul aparatului (CBCT) pe care îl avem putem realiza radiografii dentare 2D și 3D, de toate tipurile. CT-urile merg foarte bine pe implantologie sau tumori, chisturi, în momentul când apar probleme de natură endodontică. De asemenea, e ideal în patologiile ana­to­mice, dacă e o deviere a nervului man­dibular de la traiectul anatomic așa-zis normal, care iarăși ajută la implan­to­logie, în măsurarea lungimei/grosimei osului, raportată la nervul respectiv. Dacă se ajunge cu implantul în nerv, poate genera tot felul de complicații. Ai un pacient pe scaun și apare o situație atipică, e mult mai simplu să îi fie făcută o radiografie și automat ai diagnosticul clar. Sunt tot felul de cazuri. Tomografia nu se face doar pe partea de Stoma­to­logie, ci mai cuprinde tot segmentul ORL (căi aeriene, sinusuri, ureche), Chi­rurgie orală și maxilo-facială, Reu­ma­tologie (articulație temporo-mandi­bu­lară) și Neurologie, Ortopedie (coloană cervicală). Mai vreau să precizez că programul pentru Radiologie este de Luni până Vineri, în intervalul 8:00-12:00, cu programare la numărul de telefon 0755 171 499. La cabinet, programul este de la 8:00 la 12:00, de Luni până Vineri, cu programare la același număr de telefon”, a transmis managerul. Acesta a mai spus că se urmărește introducerea serviciului medical în contractul cu Casa de Să­nă­tate, pentru a le oferi celor în cauză și fa­ci­litatea de a be­neficia de gratuitate, în baza statutului de asi­gu­rat. Deocamdată, ser­­vi­ciile medicale dentare și radio­gr­afiile sunt con­tra­cost, dar și așa, tarifele prac­ti­cate sunt de bun-simț.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura