Comunitate

INCD INSEMEX Petroșani – 75 de ani de activitate

Magdalena Șerban

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani a sărbătorit 75 de ani de excelență în cercetare științifică și servicii de specialitate dedicate îm­bu­nătățirii securității și sănătății în mun­că în industriile cu risc de apariție a atmosferelor toxice, explozive și in­fla­mabile.

Reuniți sub semnul performanței
Evenimentul festiv, desfășurat la Hotel Rusu Grand Ballroom din Petro­șani, a reunit peste 220 de par­ticipanți, printre care foști și actuali cercetători ai insti­tutului, parteneri economici, cercetători din institute de cercetare din toată țara, cadre universitare și reprezentanți ai autorităților locale, județene și ai Minis­terului Cercetării, Inovării și Digi­talizării (MCID). ,,Această celebrare a oferit ocazia de a sublinia impactul și con­tribuția semnificativă a INSEMEX în domeniul securității și protecției anti­ex­plozive pe parcursul celor șapte decenii și jumătate de activitate. Cu toții ne-am reunit sub aceeași idee: de a onora institutul și oamenii care, prin dedicarea lor, au clădit ceea ce este astăzi un reper în cercetarea științifică din România. Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături la această aniversare deosebită și care au contribuit la succesul INSEMEX, de-a lungul anilor “, a trans­mis dr. ing. Artur George Găman (foto), directorul general al Insemex Petroşani şi preşe­din­tele de onoare al Asociaţiei Sal­va­torilor Minieri şi de Suprafaţă.

Promotor și motor științific și economic
Concret, INSEMEX înseamnă cer­ce­tări fundamentale şi aplicative, dez­vol­tare tehnologică în domeniile re­gle­mentate, de interes public naţional privind evaluarea şi prevenirea ris­cu­rilor în activităţile cu pericol de at­mos­fere explozive şi toxice, inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea explozivilor, pro­tecţia mediului în zonele afectate de activităţi miniere şi conexe acestora, încercarea şi certificarea echipa­men­telor, instruirea şi atestarea perso­na­lului, activităţi de salvare şi închidere a minelor, precum şi elaborarea şi apli­carea unor reglementări privind ac­tivităţile ­respective. A luat ființă în anul 1949, sub denumirea de “Stația de Cercetări pentru Securitatea Mineră” ca filială a I.C.E.M.I.N. București. Înfin­țarea ei a fost determinată de nece­si­tatea rezolvării problemelor de tehnica securității în industria minieră din România. Numele sub care este cu­nos­cut acest institut atât în cadrul indus­triei miniere, cât și în cadrul altor in­dustrii, cum ar fi cele constructoare de mașini, electrotehnice, chimice sau petrolifere se încadrează în tradiția pe care colectivul acestuia în activitatea lor de 75 de ani au făurit-o. Activitatea se desfășoară în două incinte în care su­prafața amenajată pentru cercetări în cele 4 pavilioane este de circa 6.000 mp, iar volumul instalațiilor de în­cer­care compuse din tunele și galerii ex­perimentale depășește 1.000 mc. Mai dispune de un poligon de antrenament pentru salvatori, un poligon de în­cer­care a explozivilor de uz civil si a arti­co­lelor pirotehnice, situat la circa 5 km de Petroșani, o hală de încercări pentru instalații si echipamente electro­me­ca­nice. INSEMEX își desfășoară activi­ta­tea în 4 departamente de cercetare care cuprind 10 laboratoare specia­lizate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura