INCD INSEMEX Petroșani – 75 de ani de activitate
Magdalena Șerban
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani a sărbătorit 75 de ani de excelență în cercetare științifică și servicii de specialitate dedicate îmbunătățirii securității și sănătății în muncă în industriile cu risc de apariție a atmosferelor toxice, explozive și inflamabile.
Reuniți sub semnul performanței
Evenimentul festiv, desfășurat la Hotel Rusu Grand Ballroom din Petroșani, a reunit peste 220 de participanți, printre care foști și actuali cercetători ai institutului, parteneri economici, cercetători din institute de cercetare din toată țara, cadre universitare și reprezentanți ai autorităților locale, județene și ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID). ,,Această celebrare a oferit ocazia de a sublinia impactul și contribuția semnificativă a INSEMEX în domeniul securității și protecției antiexplozive pe parcursul celor șapte decenii și jumătate de activitate. Cu toții ne-am reunit sub aceeași idee: de a onora institutul și oamenii care, prin dedicarea lor, au clădit ceea ce este astăzi un reper în cercetarea științifică din România. Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături la această aniversare deosebită și care au contribuit la succesul INSEMEX, de-a lungul anilor “, a transmis dr. ing. Artur George Găman (foto), directorul general al Insemex Petroşani şi preşedintele de onoare al Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă.
Promotor și motor științific și economic
Concret, INSEMEX înseamnă cercetări fundamentale şi aplicative, dezvoltare tehnologică în domeniile reglementate, de interes public naţional privind evaluarea şi prevenirea riscurilor în activităţile cu pericol de atmosfere explozive şi toxice, inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea explozivilor, protecţia mediului în zonele afectate de activităţi miniere şi conexe acestora, încercarea şi certificarea echipamentelor, instruirea şi atestarea personalului, activităţi de salvare şi închidere a minelor, precum şi elaborarea şi aplicarea unor reglementări privind activităţile respective. A luat ființă în anul 1949, sub denumirea de “Stația de Cercetări pentru Securitatea Mineră” ca filială a I.C.E.M.I.N. București. Înfințarea ei a fost determinată de necesitatea rezolvării problemelor de tehnica securității în industria minieră din România. Numele sub care este cunoscut acest institut atât în cadrul industriei miniere, cât și în cadrul altor industrii, cum ar fi cele constructoare de mașini, electrotehnice, chimice sau petrolifere se încadrează în tradiția pe care colectivul acestuia în activitatea lor de 75 de ani au făurit-o. Activitatea se desfășoară în două incinte în care suprafața amenajată pentru cercetări în cele 4 pavilioane este de circa 6.000 mp, iar volumul instalațiilor de încercare compuse din tunele și galerii experimentale depășește 1.000 mc. Mai dispune de un poligon de antrenament pentru salvatori, un poligon de încercare a explozivilor de uz civil si a articolelor pirotehnice, situat la circa 5 km de Petroșani, o hală de încercări pentru instalații si echipamente electromecanice. INSEMEX își desfășoară activitatea în 4 departamente de cercetare care cuprind 10 laboratoare specializate.