Actualitate

9 ani de când 65 de tineri au murit în infernul de la Colectiv. Promisiunile neîndeplinite ale autorităților: România nu are nici un centru pentru marii arși

Au trecut nouă ani de când 65 de tineri și-au pierdut viața în urma incen­diului de la Clubul Colectiv din București, iar alte zeci de oameni au rămas marcați pe viață, relatează Agerpres.

Nimic schimbat în legislație și în sistemul medical
Nimic nu s-a modificat în legislația din România, în modul în care cons­truim, dar nici în domeniul sănătății, evi­dențiază Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv. „În momentul în care un astfel de dezastru îți lasă în urmă 200 de victime și din ei îți mor 66, te întrebi unde s-a greșit, ce s-a întâmplat. La noi nu se întreabă nimeni nimic, drept dovadă, la nouă ani nu avem nimic schimbat în legislație”, sub­liniază președintele asociației Colectiv. Eugen Iancu și-a pierdut fiul, Alex, în vârstă de 22 de ani, la trei săptămâni după ce acesta a su­pra­viețuit incendiului din clubul Colectiv. „Dureros este că nu s-a întâmplat nimic în lumea medicală, pentru că nu s-a construit nici un centru de tratare a marilor arși, nici un centru de re­cu­perare, nu avem o bancă de țesu­turi, nu mai avem bancă de piele, nu mai avem absolut nimic”, arată acesta. Iar pre­ședintele Asociației Colectiv dă vina pe „orgolii”. „Și noi, prin Asociație, am vrut să construim un spital. Cine credeți că s-a opus? (..) În primul rând lumea medicală, pe urmă lumea po­litică”, a mai spus Eugen Iancu, citat de Libertatea.

Ioana Geambașu, tânăra care a murit cu zile
Nouă ani de suferință și lacrimi au trecut de când părinții au pierdut-o pe Ioana Geambașu, o tânără de 18 ani, care a murit în urma incendiului de la Colectiv. Fata de 18 ani, din Mizil, Prahova, era olimpică la matematică și își dorea să devină arhitect. Internată în stare gravă la Spitalul Sfântul Ioan din București, cu arsuri ale căilor res­pi­ratorii, tânăra a stat aproximativ două săptămâni în comă indusă. Deși a avut arsuri pe o suprafață de 2 la sută din corp, aceasta a murit din cauza com­plicațiilor. Pe 16 noiembrie se îm­pli­nesc nouă ani de când Ioana a plecat de lân­gă părinții săi. Mama Ioanei, Ruxandra Geambașu, medic chirurg, sfâ­șiată de durere, face un bilanț al celor în­tâm­plate în ultima vreme în cazul Colectiv. „Dosarul Colectiv 2, cel cu infecțiile intraspitalicești, a fost CLASAT, iar pe 15 noiembrie va fi în­gropat DEFINITIV, pentru că a fost ți­nut în sertar (faza de ur­mărire penală) mai mult decât ma­xi­mumul pedepsei pentru omor din culpă (8 ani)”, a trans­mis Ruxandra Geam­bașu pentru Libertatea.

Exonerați de orice responsabilitate
În august 2024, Dosarul Colectiv 2, care analiza acțiunile responsabile ale statului după incendiul din octombrie 2015, a fost clasat de procurori. Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și managerii de spital care nu au trans­ferat răniții în străinătate au fost exo­nerați de orice responsabilitate pe­nală, conform ordonanței de clasare.
„La Congresul UMF Carol Davila, care a avut loc la Palatul Parlamentului între 24 și 26 octombrie A.D. 2024, s-a stabilit că «infecțiile intraspitalicești» (no­socomiale, din neogreacă, definiție în uz de zeci de ani, în toată lumea) se numesc acum «infecții asociate actului medical» sau «infecții cu germeni mul­ti­rezistenti»”, a adăugat dr. Ruxandra Geambașu. Deși este vorba de „se­man­tică”, mama Ioanei sugerează că „a fost deplasat centrul de greutate al definiției”. Acest lucru maschează o re­a­litate dureroasă: infecțiile noso­co­miale au dus la moartea prematură a unor răniți din incendiul de la Colectiv. Un concert transformat în tragedie na­țională În seara zilei de 30 octombrie 2015, un incendiu devastator a iz­buc­nit la Clubul Colectiv din București, un­de trupa Goodbye To Gravity susținea un concert de lansare. Ceea ce ar fi tre­buit să fie o noapte de muzică și distracție s-a transformat rapid într-o tragedie națională. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura