Feedback după evenimentul organizat de ADI – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Hunedoara și Casa de avocatură ZRVP – Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (București), pe tema gestionării deșeurilor și a achizițiilor publice
Magdalena Șerban
Nu demult, în organizarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor” Hunedoara și ZRVP – Zamfirescu Racoți Vasile & Partnners, la Inspectoratul Școlar Județean s-a desfășurat o dezbatere ce a reunit invitați printre care primari, avocați, juriști, reprezentanții ai ADI-urilor din țară, ai mediului economic și administrativ, dar și ai Consiliului Județean Hunedoara, fiind puse în discuție provocări însoțite de soluții legate de gestionarea eficientă a deșeurilor și de achizițiile publice.
Contractul de concesiune versus contractul de achiziție
,,O acțiune de acest gen am organizat și acum doi ani, la Universitatea din Petroșani, unde într-un mediu academic s-a discutat pe partea de deșeuri. Acest eveniment ce a avut loc luna trecută este al doilea. Ideea s-a născut tocmai de la ceea ce se întâmplă la ora actuală în țară, considerând că ar fi oportună o dezbatere legată de legea salubrizării și să completăm cu legile achizițiilor publice. Toată lumea se lovește de cele două lucruri, mai cu seamă ținând cont de schimbările dese ce au apărut în ultimul timp, referitor la legislație. Salubritatea este extrem de grea și totodată greu de gestionat, iar cu problema achizițiilor, cu toții ne confruntăm. S-au abordat tematici despre ce înseamnă această legislație a deșeurilor, ce modificări s-au adus în ultima vreme plus cadrul specific. O altă problemă de interes în activitatea noastră și nu numai, adică și pentru primării, operatorii de apă și canalizare, ADI-urile din țară, este în mod cert zona achizițiilor din spectrul deșeurilor. Așa că s-au abordat detaliat contractul de achiziție și contractul de concesiune, diferența dintre ele ținând de asumarea de riscuri. La contractul de concesiune, toate riscurile cad în grija operatorului, iar la cel de achiziție, riscurile se împart. Problema este că orice faci în cadrul contractului de concesiune,
ar trebui documentat printr-un studiu care să valideze riscurile, conform legislației europene, așa că avocații au convenit că cel mai bine e să se meargă mai departe cu contractul de achiziție, neavând nevoie de acele studii, iar riscurile sunt cuantificabile. Mai mult, în contractul de achiziție ai un mare avantaj, și anume că legea nu te lasă să-l depășești cu 50%. Deci, ca exemplu, dacă eu am parafat cu cineva un contract pe 5 ani, în valoare de 100 de milioane de lei, eu acest contract îl pot majora cu cel cu care l-am semnat, dar doar cu până la 50%. În concluzie, operatorul nu prea poate să vină toată ziua cu diverse constrângeri, existând un prag ce nu poate fi depășit”, a explicat Dan Stoian (foto), directorul executiv al ADI – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Hunedoara, care a menționat că ZRVP este acreditată ca una dintre cele mai importante societăți de profil din România, oferind servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business, al insolvenței, al dreptului penal al afacerilor și al consultanței fiscale.
Nu rămâne singular
De precizat că la acest eveniment tematic s-a mai dialogat pe seama aspectelor referitoare la ajustarea sau modificarea tarifelor pentru activitățile de salubrizare, alegerea procedurilor în legătură cu serviciile de salubrizare, remedii permise de legislația achizițiilor publice în executarea contractelor de achiziție publică, în condițiile apariției unor situații ce afectează echilibrul contractual și multe altele. După ce prima întrunire pe segmentul juridic a fost una reușită și cu ecou nu doar în branșa juridică, ci și în cea administrativă, cei de la ADI – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Hunedoara au în plan organizarea unor noi manifestări de interes. Cel mai probabil la anul.