Comunitate

Screening auditiv pentru nou-născuți, la spitalul din Simeria

Magdalena Șerban

Spitalul General CF Simeria are un nou aparat medical în cadrul com­par­ti­mentului ORL, acesta fiind destinat screeningul auditiv pentru nou-năs­cuți, important pentru dezvoltarea ar­mo­nioasa a acestora. Asta, în condițiile în care statisticile arată că mii de be­beluși se nasc surzi sau cu probleme de auz, în fiecare an. Tocmai de aceea testele de screening auditiv, realizate la naștere sau în prima lună de viață sunt prioritare.

Făcut la timp, se evită complicațiile
În mod normal, screeningul auditiv se efectuează imediat după nașterea co­pi­lului și are scopul de a detecta cât mai timpuriu eventualele deficiențe con­ge­nitale de auz, ce pot duce la surditate. În fapt, este primul pas pentru identi­fi­carea la timp a hipoacuziei, ce poate fi recuperată, dacă nu are un grad avan­sat, prin intermediul mijloacelor me­dicale cum ar fi proteze auditive spe­ciale pentru bebeluși sau implanturile cohleare pentru tot restul vieții. În prezent, se consideră că această pa­to­logie este cea mai frecventă boală în­tâl­nită la ambele sexe, afectând între 1 și 3 dintre 1000 de nou-născuți. Din păcate, nu toate maternitățile au posibilitatea să efectueze acest test prioritar, așa că mămicile pot să rezolve acest aspect la Simeria. ,, Aparatul folosit este unul de ultimă generație. Testarea durează doar câteva secunde, nu e dureroasă, posibil să se resimtă doar un mic disconfort din cauza sunetului pe care îl generează, dar nici într-un caz nu se simte durere. Fiind vorba de screening de nou născuți, și tariful practicat pentru acest serviciu medical e unul accesibil, adică undeva la 100 de lei. În primă fază, se face primul test. Dacă rezultatul indică REFER, testul se repetă la o lună, pentru a vedea dacă se confirmă. Și dacă în continuare se menține rezultatul, se va trimite copilul într-un centru universitar, pentru investigații mai amănunțite, unele spe­cifice, tocmai pentru a se stabili un diagnostic precis”, a spus medicul primar ORL Andreea Chioreanu (foto), director medical în cadrul Spitalului General CF Simeria. Potrivit spe­cia­lis­tei, hipoacuzia este un defect in­vi­zibil la naștere, astfel încât copiii hipo­acuzici arată și se comportă la fel ca nou-născuții cu auz normal. De aceea, în lipsa unei detec­tări active a hipo­a­cuziei, a­ceasta va fi depistată de-abia la 12-24 de luni, când pă­rinții observă lipsa de dez­vol­tare a limbajului la copil. Se consideră că 90% dintre copiii hipoacuzici în vârs­tă de 5 ani au hipoacuzie permanentă din perioada neonatală.

 

Continuă să se modernizeze
Referitor la alte investigații efectuate, la Simeria se fac audiograme, tim-pa­no­grame, se elimină dopurile de ceară, se fac endoscopii (nazală-laringiană), exis­tând toată aparatura necesară. De ase­me­nea, se realizează cauterizarea cor­netelor nazale cu radiofrecvență, în baza unui aparat de ultimă generație. Este foarte importantă stabilirea cu precizie a diagnosticului, în cazurile ce impun parte chirurgicală fiind necesară di­rec­ționarea către un centru specializat. Totul e gratuit pentru cei internați în spi­talul de aici, precum și cei care se pre­zintă cu bilet de trimitere. În rest, serviciile sunt contra cost, dar tarifele sunt net inferioare celor practicate în marile orașe. Programări se pot face fie la fișier (telefon 0254-260681, int. 23), fie la secretariat (0254-260105) sau online, accesând https://spitalsimeria. regista.ro/ programari. ,,În continuare, preocuparea noastră de bază rămâne oferirea unor servicii medicale de calitate, iar în egală mă­sură urmărim diversificarea lor. Acest aparat nou achiziționat își va do­vedi utilitatea pentru întreaga zonă, mă­micile din oraș, împrejurimi și nu numai având de acum încolo posibilitatea să-și testeze copilașii, la un pas distanță”, a anunțat managerul Spitalului General CF Simeria, dr. Andrei Bolojan (foto).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura