Comunitate

Giacomo Puccini – portret de muzician

Atentă la aniversările culturale, Biblio­teca județeană „Ovid Den­su­sianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a or­ga­nizat o manifestare cultural-edu­ca­tivă desfășurată sub genericul „Giacomo Puccini, geniul nestăpânit”, o evocare a vieții și creației muzicale a ilustrului compozitor italian care a îmbogățit arta lirică mondială cu creații nemuritoare.

Să cunoască muzica de operă
Biblioteca și-a propus să marcheze ani­versarea centenarului mor­ții lui Giacomo Puccini printr-o amplă activitate cul­turală menită să facă cu­nos­cute pu­blicului, în mod deosebit tinerilor, viața și creația lirică a celebrului compozitor. Demersul s-a dorit a fi și o invitație adre­sată tinerilor de a se apro­pia, de a cu­noaște și de a îndrăgi muzica de operă, în mod deosebit marile sale capodopere și creatorii lor.
O excelentă prezentare a detaliat prin­ci­palele momente din viața acestui com­pozitor născut la 22 decembrie 1858 în orașul italian Lucca și mort la 29 noiembrie 1924 la Bruxelles.
Cei prezenți au putut afla principalele momente din biografia lui Giacomo Puccini, contribuția sa la crearea cu­ren­tului artistic realist cunoscut sub de­nu­mi­rea de verism în muzica și spectacolul de operă (alegerea subiectelor și a personajelor din realitatea de fiecare zi, din viața adevărată pe care o duc păturile mai modeste ale societății).
Au fost trecute în revistă marile creații lirice ale lui Puccini, opere care de peste un secol nu lipsesc de pe afișele marilor tea­­tre de operă din lume: „Manon Lescaut”, „Boema”, „Tosca”, „Madama Butterfly”, „La Rondine”, „Gianni Schicchi”, „Suor Angelica” și, ultima operă, „Turandot”, operă a cărei arie a tenorului este mai mult decât celebră.
„O secțiune aparte a prezentării a fost dedicată marilor cântăreți români de operă care au dat viață unor personaje pucciniene, un loc aparte fiind ocupat de marea soprană română Hariclea Darclée, cea care a întruchipat-o pentru prima dată, la premiera din anul 1900 de la Roma, pe Tosca din opera omonimă a lui Puccini.
Am considerat că prezentarea impor­tantei personalități a lui Giacomo Puccini va ajuta tinerii să-și completeze cultura generală cu un capitol important și ne­ce­sar pentru înțelegerea fenomenului mu­zi­cal, a istoriei muzicii universale în an­samblu.
Au avut prilejul să afle lucruri in­te­resante, foarte bine documentate, des­pre un mare compozitor italian, un com­po­zitor ale cărui creații se bucură, de pes­te un secol, de admirația și prețuirea iubitorilor de muzică de operă. Pentru că Giaccomo Puccini a lăsat moștenire pa­trimoniului muzical universal opere ne­muritoare”, a spus Sebastian Bara, ma­nagerul Bibliotecii Județene. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura