Actualitate

Comerţul cu vechituri înfloreşte

Maximilian Gânju

În Petroşani, de la o săptămână la alta, creşte numărul vânzătorilor de haine şi obiecte vechi, dar şi al cumpărătorilor,  ei ocupând tot mai mult spaţiu în cadrul târgului. Deja, aproximativ 100 de comercianţi de vechituri, adică aproape un sfert din totalul numărului de vânzători din piaţă, îşi desfac marfa aici.
 

Tot ce vrei şi ce nu vrei
Comercianţii de ocazie îşi scot pe tarabe de la rulmenţi şi cărţi, la curele făcute manual, ceasuri sau lămpi cu gaz. Pentru că nu li se percep taxe pentru vechiturile vândute, administratorii târgului considerând că sunt prea săraci şi nu-i pot vămui pentru 20 sau 30 de lei, cât fac din vânzarea vechiturilor, iar oamenii dau buluc, pentru a scăpa de lucrurile cumpărate pe bani mulţi, în vremurile bune. Astfel, de la televizoare extraplate, combine muzicale performante sau aparate foto şi până la capacul de toaletă, totul este la vânzare, contra unei sume care depinde doar de abilităţile de negociator ale clientului.

Orice produs, la numai 1 leu
Chiar dacă vânzările nu sunt întotdeauna pe măsura aşteptărilor, oamenii  pleacă mulţumiţi că au făcut bani pentru a mai răzbi încă o săptămână. Clienţii dau năvală în segmentul de vechituri mai mult decât la tarabele cu produse noi, iar o vânzătoare îi ademeneşte în gura mare: „De la CD-uri şi până în capăt, avem orice produs la numai 1 leu”.
„Sunt multe nimicuri, discuri cu muzică, jucării de plastic, portofele, cabluri electrice şi dacă ai timp să cauţi cu atenţie, găseşti ceva să-ţi placă. Eu am luat un ceas electronic, o telecomandă, un încărcător de telefon şi trei brichete din metal, care trebuie încărcate. Am dat 5 lei pe toate”, spune mulţumit, Adrian (42 de ani), unul dintre clienţii târgului.
Locul cel mai căutat al pieţei este cel în care se vând piese auto din dezmembrări. Cele mai multe sunt vechituri nefuncţionale, dar printre ele se mai găseşte şi câte o piesă bună, la numai 10 la sută faţă de preţul practicat de un magazin de specialitate. „Nu avem ce face tată, le scoatem la vânzare. Nu mai au oamenii bani şi vine iarna. Să furi, să dai în cap? Scăpăm de ce nu ne mai trebuie. Sunt mulţi care scapă şi de ce au nevoie, că nu mai au ce mânca”, spune Nicolae, unul dintre vânzătorii de lucruri vechi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura