Comunitate

Eminescu, mereu viu în inimile noastre

Și în acest miez de ianuarie 2025 de Ziua Culturii Naționale, Biblioteca Ju­de­țeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Colegiul Național „Decebal” Deva, Colegiul Na­țional Pedagogic „Regina Maria” Deva, Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva, Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva, Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva, Liceul Tehnologic „Gri­gore Moisil” Deva, Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva, a organizat o suită de manifestări culturale în care versul eminescian a fost la loc de cinste, adunând laolaltă pe toți cei care simt românește. În cei peste 130 de ani de la trecerea Poetului în lumea fără durere, generații întregi de români au avut drept carte de căpătâi – „măiastra carte” cum o numea Alexandru Vlahuță – creația literară și jurnalistică a marelui nostru poet.

În prima parte a zilei, la statuia lui Eminescu din Parcul Municipal „Cetate” Deva, manifestările au fost deschise de managerul bibliotecii județene, Ioan Sebastian Bara. Costel Avram, adminis­tratorul public al Consiliului Județean Hunedoara și Alin Adam Țambă, vice­președintele Consiliului Județean Hune­doara au ținut să onoreze așa cum se cuvine, cu respect și prețuire, memoria marelui nostru poet și a împărtășit îm­preună cu noi toți emoția acestor mo­mente speciale. Suntem recunoscători Consiliului Județean Hunedoara, preșe­dintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, și administratorului public al Consiliului Județean Hunedoara, Costel Avram, pentru sprijinul perma­nent pe care îl acordă instituției noastre, pentru faptul că sunt interesați de activitățile noastre culturale și înțeleg importanța tot mai mare pe care o are biblioteca publică în viața comunității.
Poeziile lui Eminescu le iubim, le citim și le recitim și de fiecare dată le aflăm tâl­curi noi. Dar atunci când această poe­zie este rostită cu talent și sensibilitate, parcă ne pătrunde mai bine în adâncurile inimilor. Este ceea ce au făcut cele două minunate actrițe – Isabela Hașa și Cristina Lazăr – care ne-au recitat câteva dintre cele mai iubite poezii ale marelui nostru poet.
Versurile lui Eminescu au o muzi­calitate cu totul specială, nu este de mi­rare că, de-a lungul vremii, multe poezii ale sale au fost puse pe note și au de­venit cântece nemuritoare. O parte din­tre aceste îndrăgite romanțe ne-au fost oferite, cu talent, sensibilitate și trăire autentică, de artiștii binecunoscuți și apreciați – Ciprian Roman, Cristian Se­bastian Fodor și Ovidiu Olari.
Întâlnirea din parc s-a încheiat cu depunerea de flori la statuia lui Mihai Eminescu.
Am venit astăzi la statuia poetului, am fost mulți, am fost cu toții emoționați și dornici să ne împărtășim din frumusețea versului eminescian mereu proaspăt, me­reu nou, mereu alături de inimile noastre.
Vom veni și în ianuarie viitor, vom veni în toți anii care vor urma pentru că, la statuia poetului, ne umplem sufletele cu puterea de a merge mai departe și de a construi o Românie așa cum a visat-o Eminescu.
În continuare, la Sala de Lectură a bi­bliotecii, poeți cunoscuți și îndrăgiți, prieteni ai bibliotecii noastre, Camelia Ardelean, Nicolae Crepcia, Valentin David, Gelu Dobrescu, Dumitru Dumi­trescu, Isabela Hașa, Radu Igna, Marioara Marian, Tiberiu Medeanu, Dorel Neamțu, Gheorghe Pop, Aurelian Sârbu, Miron Simedrea, Victoria Stoian și Tiberiu Vințan, au susținut un recital de poezie și au vorbit despre marele nostru poet național. Moderatorul întâlnirii a fost cunoscutul scriitor Constantin Stancu.
La Sala „Europa” din cadrul Inspec­to­ra­tu­lui Școlar Județean Hunedoara, s-a des­fășurat concursul intitulat „Eminescu – Muntele fără poteci”, între elevii de la colegiile și liceele din Deva pe subiecte le­gate de viața și creația marelui nostru poet.

La concurs au luat parte elevi de la colegiile și liceele din Deva: Colegiul Național „Decebal”, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, Liceul cu Program Sportiv „Cetate”, Liceul de Arte „Sigismund Toduță”, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”, Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”.
Echipelor de elevi li s-au adresat între­bări legate de viața, opera și recep­tarea lui Eminescu. Juriul concursului a fost for­mat din: Ioan Sebastian Bara, managerul bibliotecii județene, Luminița Vulcan, șef serviciul Relații cu publicul, Camelia Mestecănean, bibliotecară, Mihaela Țoța, bibliotecară, și Daniel Oprean, analist pro­gramator. După veri­ficarea răspun­su­rilor, au fost declarate câștigătoare urmă­toarele echipe, apar­ținând co­legiilor/liceelor din Deva:
Locul I: Colegiul Național „Decebal” Deva;
Locul II: Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva;
Locul III: Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva.
Câștigătorilor li s-au oferit diplome, trofee și cărți din partea bibliotecii jude­țene, iar fiecare elev concurent a primit câte o diplomă de participare și cărți.
De asemenea, în incinta bibliotecii, la Sala de Lectură, a fost organizată o ex­poziție de carte din opera lui Mihai Eminescu, zecile de volume din patri­mo­niul bibliotecii fiind o dovadă a aprecierii de care creația lui Eminescu s-a bucurat întotdeauna, indiferent de vremuri.
Ne-a bucurat prezența, pe durata întregului program, a prietenilor dintot­dea­una, a scriitorilor – poeți și prozatori, jurnaliști și alți oameni de cultură – care mereu au fost alături de biblioteca noas­tră pe care au simțit-o și o simt, pe bună dreptate, ca pe a doua lor casă.
Au fost alături de noi dascălii, profesorii care au știut întotdeauna să sădească în sufletele elevilor dragostea pentru lite­ratura română, pentru creația marilor noștri scriitori, pentru Eminescu în primul rând. Merită întreaga noastră prețuire și recunoștință.
Numărul mare de participanți la acest eveniment evocator al lui Mihai Eminescu ne-a întărit din nou convin­gerea că Poetul e nemuritor și va rămâne veș­nic în inimile românilor de pre­tutindeni.
La bucurie sau la tristețe, versurile sale ne-au însoțit, ne-au înmulțit bucuria și ne-au îndulcit necazul, răspunsuri la numeroase întrebări am aflat în genialele opere care ne-au rămas moștenire de la Mihai Eminescu. Trecerea timpului nu a știrbit deloc actualitatea poeziei emi­nesciene, actualitatea textelor sale poli­tice, și de fiecare dată descoperim noi valențe, noi puncte de vedere din care îi putem privi opera.
Marile teme ale poeziei eminesciene – dragostea, natura, folclorul, meditația filozofică, istoria națională și universală și multe altele – și-au găsit o minunată reflectare în versuri nemuritoare pe care le purtăm în suflet.
Dacă ar fi să ne referim astăzi la un singur concept, cel de patriotism, ne-am da seama că fiecare cuvânt despre iu­birea de patrie pe care îl scrie Eminescu își păstrează în prezent prospețimea mai mult ca oricând.
Eminescu ne-a învățat că patriotismul nu este o vorbă în vânt, nu este un cuvânt pe care oricine îl poate lua în derâdere, și nu este nici pe departe prilej de des­considerare a celor care își iubesc țara și poporul și își doresc o Românie demnă și mândră între popoare.
Oare nu asta îi dorea Eminescu Țării sale, „dulcei Românii”, în versurile care au însuflețit atâtea și atâtea generații de români? Avem toată încrederea că „rămâne stânca, deși moare valul” și românii, noi toți, vom reuși să ne construim un viitor demn de cei care ne-au lăsat moștenire această țară. Iar toate acestea se vor înfăptui și datorită forței și încrederii pe care le găsim în opera lui Mihai Eminescu.
Sunt atât de adevărate și atât de ac­tuale astăzi aceste cuvinte ale lui Alexandru Vlahuță: „Într-o ţară aşa de frumoasă, cu un trecut aşa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deştept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de patrie şi cum să nu-ţi ridici fruntea, ca falnicii strămoşi de odinioară, mândru că poţi spune: Sunt român!”
Le mulțumim tuturor că au venit, le mulțumim că ne sunt alături de fiecare dată la emoționanta sărbătorire a lui Mihai Eminescu, la sărbătoarea Zilei Culturii Naționale.

Ioan Sebastian Bara,
manager

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura