Sport

Cristian Jura, președintele Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv: Arbitrajul sportiv este un domeniu mereu surprinzător, atât din perspectivă procedurală, cât și din punct de vedere al fondului

Vă informam în numerele trecute despre faptul că avocatul devean Cristian Jura a fost ales în structura de conducere a Comisiei Europene îm­po­triva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) din cadrul Consiliul Europei, el fiind președintele Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv (TRAS).
Prezent acasă la Deva, Cristian Jura a acceptat să acorde cotidianului nostru un scurt interviu.

Reporter: Domnule Jura, considerați că înființarea Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv (TRAS ) poate fi un mare câștig pentru peisajul sportiv din țara noastră?
Cristian Jura: Cred că sportul ro­mâ­nesc are nevoie de o instituție de arbitraj care să soluționeze litigiile existente la nivelul fiecărei federații și care să unifice din punct de vedere al jurisprudenței, soluțiile date, fie de comisiile de dis­ci­plină, fie de instanțele de judecată. În­fiin­țarea TRAS este benefică sportului româ­nesc pentru că oferă o modalitate acce­sibilă, la nivel național și trans­pa­rentă pentru soluționarea litigiilor din sport. Pe de altă parte, TRAS se aliniază unor tendințe internaționale de consti­tuire a unor tribunale la nivel național, așa cum există deja în Olanda, Germania, Polonia, Australia, Tunisia sau, mai re­cent, Argentina.

Reporter: Știu că urmăriți cu atenție rezolvarea situațiilor în care sportivii ro­mâni au dosare pe rol la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Cum credeți că se va încheia până la urmă cazul gimnastei Ana Maria Bărbosu, aflat pe rol la Lausanne?.
Cristian Jura: Este foarte dificil de estimat acum șansa sportivei noastre, deoarece este un proces foarte com­plex și cred că partea americană va face tot posibilul să își apere medalia cucerită de gimnasta din SUA la Jocurile Olimpice de la Paris.

Reporter: Cum a fost anul calen­da­ristic 2024 pentru dumneavoastră, pe latura cazurilor de soluționare a litigiilor sportive? A fost unul încărcat, greu, interesant?.
Cristian Jura: Anul calendaristic 2024 a fost un an deosebit de interesant din perspectiva cazurilor soluționate atât la nivel național, dar și la nivel internațional, cu multe litigii sportive, dar și cazuri de dopaj. Arbitrajul sportiv este un domeniu mereu surprinzător, atât din perspectivă procedurală, cât și din punct de vedere al fondului.

Reporter: În 2024, ați fost ales în con­ducerea Comisiei europene împotriva intoleranței și rasismului din cadrul consiliului Europei (ECRI). Ca să înțe­legem mai bine, vă rugăm să detaliați și să precizați cu ce se ocupă aceasta co­misie și ce planuri aveți în privința activității acestei structuri?
Cristian Jura: Într-adevăr, am fost ales în structura de conducere a Comisiei Euro­pene împotriva Rasismului și Into­le­ranței/European Commission Against Racism and Intolerance care funcțio­nează sub egida Consiliului Europei. Este o comisie formată din experți inde­pen­denți specializați în problematica drep­turilor omului și care elaborează rapoar­te de țară pentru fiecare stat membru al Consiliului Europei. Această comisie elaborează recomandări de politică ge­nerală în materia drepturilor omului și colaborează cu societatea civilă. Practic, anul viitor vom începe un nou ciclu de mo­nitorizare și ne vom desfășura ac­ti­vi­tatea pe toate palierele amintite mai sus.

Reporter: Să privim acum situația echipei naționale de fotbal a României, care a deschis un litigiu la TAS Lausanne în disputa cu Kosovo. Sunt șanse ca instituția de la Lausanne să dea câstig de cauză naționalei de fotbal a României ?
Cristian Jura: Există o probabilitate destul de mare ca să se mențină deciziile luate deja de comisia de la UEFA.

Reporter: Revin și vă întreb cum a fost anul calendaristic 2024 pentru dumnea­voas­tră din punct de vedere profe­sio­nal?
Cristian Jura: A fost un an plin de rea­lizări profesionale. A fost anul în care a fost ales Președinte al Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv și am so­lu­­țio­nat cu succes primele cauze. Nu are le­gătură cu activitatea sportivă, dar aș aminti și faptul că am fost de­semnat Ambasador al Crucii Roșii pentru pro­mo­vare Dreptului Internațional Uma­ni­tar și, nu în ultimul rând, poziția impor­tantă în cadrul Comisiei Europene îm­po­triva Rasismului și Intoleranței.

Reporter: Ce vă doriți de la anul 2025, ce proiecte aveți pentru noul an?
Cristian Jura: În 2025 voi lansa o inițiativă nouă la nivel național, un pro­iect important în domeniul sportului. Este vorba de Asociația de Safeguarding în Sport, o inițiativă care va racorda România la nivelul unei civilizații su­pe­rioare în sport, o civilizație unde a avea un ofițer de safeguarding la nivel de club sportiv, de federație este o normalitate. Despre celelalte proiecte vom putea vorbi la o altă întâlnire. (N. Gavrea)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura