Comunitate

Spitalul Municipal Brad se dezvoltă frumos sub noua sa conducere. Ștefan Tiriteu – raport anual de activitate

Magdalena Șerban

Spitalul Municipal Brad a prinsi aripi în 2024, țintind spre obiective care pă­reau imposibil de atins într-un singur an. De la dotări de top precum Com­pu­terul Tomograf (vital pentru întreaga zonă) și până la atragerea unor 15 noi medici plus 3 ca personal medical asi­milat (psiholog, farmacist, nutriționist) și până la crearea unor noi servicii medicale precum Psihiatrie pediatrică, Psihiatrie adulți, Psihologie, Nutriție și Dietetică, Ortopedie-Traumatologie, toa­te au fost bifate anul trecut. Saltul spre performanță a devenit posibil.

Screenshot

Zis și făcut
„Am vizat îndeplinirea unor obiective esențiale, așa că în 2024 le-am marcat. E vorba de reducerea timpilor de aș­tep­tare și transfer în cadrul CPU, relocarea și dotarea corespunzătoare a cabine­te­lor medicale, înființarea unui punct de re­coltare a analizelor medicale – la parter, digitalizarea activității laboratorului de analize medicale, organizarea unor cam­panii de donare de sânge, amenajarea corespunzătoare a zonelor de așteptare și a toaletelor, reorganizarea și reno­va­rea unor zone administrative, ame­na­jarea corespunzătoare a zonelor de depozitare, numerotarea, organizarea și clasarea arhivei instituției, refacerea canalizării și a alimentării cu apă pentru clădirea Policlincii (finanțare din bugetul Primăriei Municipiului Brad), amenajarea curții, a parcărilor și toaletarea arborilor, achiziția unui sistem de tomografie com­pu­terizată și dotarea Compar­ti­mentelor de Obstetrică-Ginecologie și Cardiologie”, a afirmat drd.ec.jr. Ștefan-Ioan Tiriteu. Acesta a mai menționat că a fost identificat spațiul optim pentru ate­rizarea elicopterelor în caz de urgență, în incinta instituției medicale. ,,Cu sprijinul Consiliului Local, intenționăm ame­na­jarea unei platforme betonate pentru aterizarea elicopterelor. Astfel, a fost încheiat cu STS un parteneriat pentru montarea unei stații de emisie-recepție SMURD, în incinta CPU, pentru redu­ce­rea timpilor de așteptare în cazul situa­țiilor grave, demers cu sprijinul unei fun­dații private. Și nu în ultimul rând, rea­mintesc că a fost achiziționat un ecograf portabil de ultimă generație pentru CPU”, a mai arătat managerul.

Screenshot

CT performant și ecografe de ultimă generație
Legat de necesitatea indiscutabilă a unor aparate medicale, acesta a ar­gu­mentat importanța lor vitală în diag­nos­ticare și tratament. ,, În Brad nu există nici un aparat de tip CT, pacienții care necesită astfel de investigații trebuie transportați la Deva sau Hunedoara, la o distanță de peste 35 km. Costurile și riscurile asociate lipsei unui aparat CT la Brad se transpun în diagnostic ineficient și inexact și totodată contribuie la scă­derea gradului de încredere al pa­ci­enților față de serviciile medicale pres­tate la Spitalul Municipal Brad. Corelând gradul crescut de îmbătrânire a po­pulației cu morbiditatea relevantă în ju­dețul Hunedoara, se constată o adre­sa­bilitate sporită pentru investigații medi­cale realizate prin intermediul unui Com­puter Tomograf, justificând astfel nece­sitatea achiziției unui astfel de aparat. Însumează 5.950.000 lei (va­loare cu TVA), dintre care finanțarea este de 90% de la Ministerul Sănătății și 10% provine de la Primăria Municipiului Brad. Aparatul este acum la noi. Esențială e și dotarea compartimentului de Gine­co­lo­gie și a com­par­ti­mentului de Cardiologie cu câte un ecograf pentru asigurarea unui diag­nostic rapid, precis și com­plet al pacienților. În cazul com­par­ti­mentului de Gine­co­logie, eco­graful permite mo­nitorizarea sănătății fe­meilor, inclusiv de­tectarea precoce a afec­ți­u­nilor ginecologice, monitori­za­rea sarcinii și intervenții minim in­vazive. De ase­me­nea, în com­par­ti­mentul de Cardiologie, ecograful este indispensabil pentru evaluarea func­ției inimii, diagnosticarea afec­țiu­nilor cardiovasculare și pre­ve­nirea com­pli­cațiilor severe. Lipsa a­cestor echi­p­amente poate întârzia tra­tamentele ne­cesare, ceea ce poate avea un impact ne­gativ asupra calității îngrijirii și a să­nătății pacienților. Sem­nifică 1.000.000 – 1.500.000 lei, banii provenind în total de 90% de la Mi­nisterul Sănătății și 10% de la Primăria muni­ci­piu­lui Brad. Licitația e finalizată cu clauză suspensivă și demersul e în curs de obținere a finanțării. Bine­înțeles, acestea sunt doar o mică parte din ceea ce s-a făcut în anul precedent”, a încheiat drd.ec.jr. Ștefan-Ioan Tiriteu (foto).

Screenshot

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura