Începe construcţia autostrăzii Deva-Orăştie
După ce în data de 9 noiembrie a.c., grupul de firme Strabag AG – SC Strabag SRL – SC Straco Grup a câştigat licitaţia pentru construirea by-pass-ului Deva-Orăştie, în primăvara anului viitor, lucrările vor fi demarate. Totodată, la mijlocul lui 2011, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va organiza licitaţia pentru stabilirea firmei câştigătoare, care se va ocupa de lucrările de construcţie ale tronsonului de autostradă Deva-Lugoj, pentru care exproprierile sunt aproape finalizate. Declaraţiile aparţin inginerului Horaţiu Simion, directorul adjunct al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara.
Documente cadastrale întocmite
Se pare că, după ani întregi în care hunedorenii au aşteptat semnale de începere a lucrărilor pentru coridorul IV Paneuropean, iată că, în sfârşit, lucrurile intră pe un făgaş normal. „În acest moment, pentru tronsonul Deva-Orăştie, Oficiul Judeţean pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI) Hunedoara a finalizat documentele cadastrale pentru unităţile administrativ teritoriale Geoagiu, Turdaş, Simeria, Hărău şi Şoimuş. Astfel, lucrările de expropriere sunt finalizate, iar foştii proprietari şi-au primit banii. În prezent, se mai lucrează la comuna Romos, acolo unde mai sunt câteva terenuri pentru care trebuie întocmite actele cadastrale. În total, între Deva şi Orăştie, au fost expropriate 270 de hectare. Referitor la cel de-al doilea tronson de autostradă care străbate judeţul Hunedoara, respectiv Lugoj-Deva, sunt finalizate actele pentru comunele Gurasada şi Brănişca, iar Dobra, Şoimuş şi Ilia vor fi gata până la sfârşitul anului. Situaţia este mai delicată în comuna Lăpugiu de Jos, acolo unde nu s-a organizat nici până astăzi o licitaţie în vederea realizării exproprierilor imobilelor, ceea ce ne pune o piedică. Pot să vă spun că, în acest moment, pentru unităţile administrative Brănişca şi Gurasada, documentele cadastrale au fost transmise către CNADR, Direcţia Regională Timişoara, în vederea plăţii despăgubirilor către persoanele expropriate. În judeţul nostru, pentru autostrada Lugoj-Deva, au fost expropriate 300 de hectare de teren”, a declarat Ovidiu Botici, directorul OJCPI Hunedoara.
Nemulţumiri? Autostrada tot se construieşte
Potrivit reprezentanţilor CNADNR, pentru tronsonul Deva-Orăştie, suma ce a fost alocată exproprierilor este de 49 de milioane lei, iar pentru autostrada Deva-Lugoj, statul va cheltui în jur de 150 milioane lei, pentru a-i despăgubi pe proprietari. Dacă până acum, cei nemulţumiţi de sumele pe care statul le dădea pentru terenuri aveau posibilitatea să oprească lucrările pentru diferite construcţii de interes naţional, în scurt timp, nu o vor mai putea face. „Ieri, Camera Deputaţilor a adoptat o lege prin care, chiar dacă o persoană dă statul în judecată, fiind nemulţumită de banii pe care i-a primit, construcţia obiectivelor importante pentru naţiune merge mai departe, fie că proprietarii vor sau nu. Prea mult timp ne-am cramponat de aviditatea unor persoane, care nu se gândesc decât la buzunarul propriu şi deloc la faptul că încurcă proiecte importante pentru toţi românii”, a declarat Attila Dezsi, prefectul judeţului Hunedoara.
si eu am un teren la ilia pe care v atrece autostrada ,il dau gratis numai sa inceapa odata constuirea ei
Sa se modernizeze si drumul Petrosani-Voineasa domnule prefect.
Bai Florine, dami-l mie, ca am eu grija sa-l vand la stat 🙂