Actualitate

Un tobosar de 10 ani – mândria fanfarei minerilor

Maximilian Gânju

Un toboşar de doar 10 ani dă ritmul fanfarei minerilor din Valea Jiului şi este nelipsit de la manifestările organizate cu ocazia unor serbări sau comemorări ale ortacilor.
 

Urmează tradiţia familiei 
Fanfara minerilor din Valea Jiului are ca toboşar un copil de miner de numai 10 ani. Cristian Gheţi (medalion) a ajuns copil de trupă imediat după ce a împlinit şase ani, bunicul lui fiind cel care i-a insuflat pasiunea pentru muzică. Deşi este o mână de om, a ajuns un membru important al trupei care alcătuieşte „Fanfara Vulcan“, iar fără ritmul ţinut de beţele lui, instrumentiştii recunosc că n-ar putea cânta. „De patru ani, este de bază la toate manifestările unde mergem noi. Este o pasiune a familiei noastre, o moştenire pe care o ducem mai departe cât timp va fi fanfara. Lucrez la mină şi în afara programului cânt în fanfară, la fel ca tatăl meu”, spune Ludovic Gheţi (junior), tatăl lui Cristian Gheţi. Copilul participă la toate serbările organizate de Primăria Vulcan, dar şi la evenimentele minereşti din Valea Jiului la care este chemată fanfara. Unul dintre momentele de gală la care dă tonul este Ziua Naţională a României. Îmbrăcat în uniforma tradiţională a fanfarei, Cristian dă ritmul în fiecare an, celei mai importante melodii, Imnul Naţional, cu care încep manifestările oficialii locali pe 1 Decembrie. „Îmi place să bat la tobe, sunt toboşar, dar o să învăţ şi alte instrumente. Am cântat  în foarte multe locuri şi este frumos la fanfară. Sunt bun şi la şcoală, pentru că vreau să ajung mare muzician”, spune Cristian.  Micuţul toboşar are şi o medalie în palmares împreună cu fanfara minerilor din Vulcan. A participat peste hotare la un concurs de muzică de fanfară, unde a înfruntat trupe din mai multe ţări europene. Fanfara din Vulcan a câştigat locul trei la competiţia ţinută în Ungaria.

 Bunicul lui l-a adus în fanfară
Cristian Gheţi a ajuns în trupă după ce bunicul lui, coordonatorul fanfarei, a văzut că din ce în ce mai puţini tineri vor să continue tradiţia. Reuşise cu fiul lui şi urma să încerce şi cu „a treia generaţie”. „De 44 de ani cânt în fanfară şi am ajuns să lucrez cu toate instrumentele, pentru că nu mai aveam doritori. Tinerii nu mai sunt interesaţi de cultură, acum, nu mai dă nimeni nimic pe cultură şi tradiţie. Fiecare se behăie, se lehăie. Să ne băgăm degetul în gură, în nas pe stradă şi să facem o calitate din asta a ajuns să fie la modă. Recunosc că fanfara este o pasiune şi nu poţi trăi din ea. Am lucrat la mină pentru a ţine casa şi în timpul liber eram la fanfară, pentru a-mi satisface pasiunea. L-am dus la fanfară şi pe fiul meu, iar acum, nepotul pentru că nu vreau să dispară tradiţia. Fanfara este o tradiţie pentru mineri şi astăzi se află în pericol”, spune Ludovic Gheţi senior, coordonatorul Fanfarei Vulcan.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura