Se apropie schimbarea la faţă a Poliţiei Comunitare
Livia Botici
De la 1 ianuarie 2011, Poliţia Comunitară va deveni Poliţia Locală, cu atribuţii mult mai multe pe circulaţie rutieră, ordine şi siguranţă publică, disciplină în construcţii şi afişaj stradal, dar şi protecţia mediului. Pentru ca toate lucrurile să fie puse la punct, ieri, conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara s-a întâlnit cu 18 primari hunedoreni şi toţi atâţia şefi ai poliţiilor comunitare din judeţ.
Edili interesaţi de modificare
Potrivit legii, Poliţia locală va fi un serviciu subordonat primăriilor, la fel cum este şi Poliţia comunitară. Diferenţa majoră vine din faptul că, dacă până acum, această structură funcţiona diferit în mai multe localităţi, de la 1 ianuarie, Poliţia locală va lucra la fel, indiferent de primăria la care este arondată. „Poliţia comunitară îşi exercita atribuţiile, după o hotărâre de Consiliu Local, care, de fiecare dată, era diferită, de la o localitate la alta. Ipotetic vorbind, dacă în Deva, amenda pentru aruncatul unei hârtii pe jos era de 50 lei, probabil că în Simeria, ea era diferită. Noua lege aduce o uniformizare a sancţiunilor şi a atribuţilor. Potrivit noii legi, primăriile au posibilitatea să nu înfiinţeze Poliţia locală”, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Atribuţii pe circulaţie rutieră, dar cu studii
Deşi, potrivit regulamentului de funcţionare a Poliţiei Locale, agenţii vor avea dreptul de a aplica sancţiuni pe linie rutieră, aceştia vor fi nevoiţi să facă studii. „După numirea în funcţie, poliţiştii locali cu atribuţii în domeniul ordinii şi liniştii publice, precum şi cei cu atribuţii în domeniul circulaţiei rutiere vor urma un program de formare, organizat într-o instituţie de învăţământ din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor”, se arată în textul hotărârii de Guvern, care reglementează organizarea Poliţiei Locale.