Atac asupra libertăţii presei
Am primit ieri un e-mail, venit pe o filieră lungă, cred că din Ungaria, trecut pe la mulţi jurnalişti şi scriitori, redactori-şefi de publicaţii prestigioase sau universitari implicaţi în acţiuni civice, sosit la mine prin intermediul unui colaborator al revistei „POLIticS & Media”, dl. Gheorghe Grun. E-mailul se referă la o petiţie adresată Preşedintelui Republicii Ungare, Parlamentului, Guvernului maghiar şi cetăţenilor unguri, în scopul retragerii legii care permite, după cum se exprimă cei care au trimis-o, cenzurarea drastică a presei tipărite, audio-vizuale şi online. Versiunea în limba engleză poate fi accesată la adresa http://szabadsajto.com/manifesto, unde poate fi şi semnată online.
Este extraordinar acest gen de solidaritate cu jurnaliştii din Ungaria. Am semnat petiţia, recunosc, inclusiv cu gândul că la asemenea atentate antidemocratice trebuie reacţionat nu local, ci global – dacă este să ne raportăm la una dintre tendinţele esenţiale ale societăţii noastre. Pe data de 20 decembrie, un lider local UDMR mi-a spus că în Ungaria deja este un fel de dictatură. Nu l-am chiar luat în seamă, pe motiv de exagerare – doar Ungaria este mai avansată decât România în procesul de integrare europeană – ştiu, expresia în neo-limbaj de lemn sună ca dracu’. Ieri însă, primind petiţia pentru semnat (ceea ce am făcut, nu cu plăcere, ci cu îngrijorare), mi-am dat seama că derapajele antidemocratice ale regimului condus de Viktor Orban sunt reale, într-o Europă care militează pentru justiţie (că doar de asta nu suntem acceptaţi în spaţiul Schengen), pentru drepturile omului şi pentru alte tipuri de egalităţi care sună bine pe hârtie, dar în realitate rămân la cheremul unor lideri locali, cărora puţin le pasă.
Recunosc că nu pot să mă menţin în spaţiul petiţiei pentru libertatea presei maghiare, fără să mă gândesc la condiţia presei româneşti, etichetată de curând ca un potenţial pericol de către preşedintele Băsescu. Cei care îi cântă în strună, bucurându-se că ei sunt (deocamdată…) de partea „mogulului bun”, sunt într-o gravă eroare. Experienţa istorică a arătat că de la un moment dat, nu mai rămâne decât presa irelevantă, obedientă. Vă amintiţi desigur cum era în comunism. Recent, după mulţi ani, iată că un jurnalist este din nou agresat de poliţia de frontieră a unei ţări europene – am numit România – fără ca „organele abilitate” să se sinchisească prea mult, la fel ca în cazul jurnalistului timişorean Tino Ardelean.
Iar ca fapt divers, la noi, presa e liberă, credibilă, dar reacţia instituţiilor este palidă la ceea ce presa consideră grav – chestiunea ALRO, să spunem…
Ungaria a preluat presedintia rotativa a UE de la 1 ianuarie. Comisia Europeana si Presedintele UE Herman von Rompuy nu stiau de lege atunci cind s-a facut predarea? Care mai este credibilitatea acestor institutii?
Ca fapt divers: presa libera, credibila, anunta pe la inceputul anului trecut ca Traian Basescu ar mai avea 3 luni de trait. Ce vedem acum la televizor este vreo sosie? 🙂
Sunt convins ca dvs. nu faceti parte dintre cei ce confunda planurile. Exagerarile, parti-pris-urile si o doza de iresponsabilitate, uneori si la unii, nu justifica masuri anti-presa. Dar de ele se folosesc parsiv cei care vor botnita. A le invoca cu buna-credinta (ceea ce cred ca se intampla aici) e una. A le invoca populist, cum se intampla cu „sosia”, e periculos. Dar in partea asta de lume orice este posibil. Ma rog, mie mi se pare ca nu din cauza presei traiesc oamenii rau in Romania…. Cu consideratie,
Poate nu am dat cel mai bun exemplu. Oricum, dumnevoastra ati inteles ce voiam sa spun. Presa libera si credibila spunea, dupa ce a crescut TVA-ul, ca euro va ajunge la 7 lei. Nu a ajuns. Si nici nu va ajunge vreodata acolo. Insa multi oameni care aveau credite s-au imbulzit sa cumpere euro la maximul anului. Pentru ca „asa spunea la televizor”. Nimeni nu le-a spus ca abia anul acesta va fi atins maximul la curs iar apoi euro va scadea. Mult! Nimeni nu le-a spus ca bancile straine trebuie sa isi repatrieze profitul. Si ca daca au adus bani in tara la 3,7 euro/leu nu vor accepta sa plateasca 7 lei pentru a isi repatria profitul.
Revenind la libertatea presei: se pare ca optiunile antidemocratice sint tot mai prezente in UE. Sub ochii ingaduitori ai institutiilor de la Bruxelles.
Presa unuia ca Docea ar trebui INTERZISA pe vecie. Presa ordinara, jegosa, pusa pe santaj si linsaj. O astfel de presa, da, interzisa. cati copaci au trebuit sa fie taiati ca unu ca Docea sa-si scrie mizerile…pe care le numeste pretentios ARTICOLE DE ZIAR. Hai, ma, ce naiba!
MA BUCUR CA AVETI CURAJ SA SPUNETI ADEVARUL,VA ROG SA SPUNETI ADEVARUL SI DE ABUZURILE FACUTE DE POLITIE SI DE JUSTITIE,PENTRU CA LEGEA DACA SE APROBA SA INTERZICA ACESTE DREPTURI,ESTE CONTROLATA DE PROCURORI SI JUDECATORI.
Ba Vili…ne lasi?