Planul roşu de intervenţie, adoptat de ISU Hunedoara
Planul roşu de intervenţie a fost adoptat şi la nivelul judeţului Hunedoara. Acesta este, de fapt, proiectul care stabileşte rolul şi atribuţiile fiecărei structuri de intervenţie în caz de accidente colective sau calamităţi naturale.
În elaborarea planului roşu, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara au stabilit ca activarea lui să se facă în cazul accidentelor cu mai mult de opt victime. „Fiecare judeţ a stabilit numărul victimelor la care se activează planul roşu, în funcţie de dotările fiecărei unităţi. Activarea sa presupune concentrarea structurilor SMURD la locul evenimentului, alertarea partenerilor care colaborează cu noi în acest plan, precum şi completarea cu până la 30 la sută din ambulanţele aflate în tura de serviciu”, a declarat căpitanul Claudiu Achim, adjunctul ISU Hunedoara.
Eficientizarea intervenţiilor la accidente colective
În cadrul planului roşu, sunt prevăzute şi măsurile ce se vor lua în cazul accidentelor colective. Spre exemplu, în cazul unui accident de circulaţie cu peste opt victime, paramedicii SMURD şi angajaţii Ambulanţei vor efectua o triere a victimelor. La locul evenimentului vor fi montate corturi, unde se va acorda asistenţa medicală avansată de urgenţă. În situaţia în care evacuarea victimelor de la faţa locului nu este posibilă, se va solicita sprijinul elicopterelor din dotarea structurilor militare. Singurul însă care poate să activeze acest plan este inspectorul şef al ISU Hunedoara. „Planul roşu de intervenţie se activează în baza informaţiilor obţinute de la dispeceratele de urgenţă, prin numărul unic de apel 112, de la primele echipaje sosite la locul intervenţiei şi de la sistemele de monitorizare conectate la dispeceratele medicale sau ale structurilor din teritoriu ale Ministerului Administraţiei şi Internelor”, a afirmat şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, maiorul Viorel Demean.