EvenimentFlash

Bloc furat la bucată, sub nasul poliţiştilor

Carmen Cosman

Sărmanii din Aninoasa au furat, cărămidă cu cărămidă, un bloc din oraş, materialele de construcţie recuperate din imobil fiind vândute către localnici.
Pentru că nu au nici o sursă de venit, oamenii lucrează aici zi lumină, deşi îşi pun viaţa în pericol. Cărămizile furate din ziduri sunt încărcate direct în remorci sau căruţe şi duse la beneficiari. Clădirea nu mai are aproape deloc ziduri de rezistenţă, iar materialele de construcţie sunt sustrase haotic, aşa că imobilul, aflat într-o avansată stare de degradare, riscă să se prăbuşească peste cei care lucrează la demolarea lui.
La dezafectarea imobilului lucrează până şi copiii, inconştienţi de riscurile la care se expun. „Nu mi-e teamă, de ce să-mi fie. Merită să lucrez aici, că fac bani”, spune un puşti de nici 12 ani, care susţine că primeşte cam 100 de lei pe zi. Chiar dacă furturile se petrec ziua în amiaza mare, iar riscurile sunt enorme, poliţiştii închid ochii la tot ce se întâmplă în jurul lor. „Din câte ştiu eu, este o demolare autorizată. Nu putem vorbi despre furturi şi nici nu putem interveni, pentru că este proprietate privată. Deocamdată, noi nu avem nici o sesizare”, a declarat sâmbătă Nicolae Airinei, comandantul Poliţiei oraşului Aninoasa, chiar după ce a trecut, de cel puţin două ori, pe lângă cei care fură blocul la bucată. Acesta pretinde că poliţia nu are competenţe în acest sens, deşi – chiar dacă ar fi demolare autorizată – putem vorbi măcar despre încălcarea legislaţiei în ceea ce priveşte normele de protecţie a muncii şi chiar de exploatarea minorilor.

Furt la drumul mare

Comandantul Poliţiei Aninoasa este contrazis chiar de primarul oraşului, Ilie Botgros, care spune că nu este vorba de nici o demolare autorizată, ci de furt la drumul mare. „Nu există nici o autorizaţie de demolare. Am trimis către societatea căreia îi aparţine imobilul o adresă, prin care să ne comunice un punct de vedere, dacă mai au sau nu nevoie de el. Dacă nu, dorim să îl preluăm noi şi să îl demolăm aşa cum trebuie”, a declarat Botgros.
Primarul spune că au fost puse, de două ori, afişe pe clădire, prin care populaţia era avertizată asupra riscului, numai că atenţionările au dispărut imediat.

Imobilul este al primăriei!

Iar informaţii noi aduc în lumină faptul că poliţiştii erau chiar obligaţi să intervină, pentru că blocul nu este proprietate privată, ci aparţine Primăriei oraşului Aninoasa. „Am primit imobilul în contul unor datorii pe care primăria le avea la noi, dar între timp, acestea au fost stinse. Noi n-am fost puşi niciodată în posesie şi nici nu ne-am intabulat clădirea. Mai mult, am trimis adresă către Primăria Aninoasa, prin care am anunţat că nu avem nevoie de clădire, dat fiind faptul că am primit suma restantă”, a declarat potenţialul proprietar al blocului, Haralambie Vochiţoiu. Iar declaraţiile lui sunt susţinute chiar de viceprimarul oraşului, Mihăiţă Nistor, care a recunoscut şi faptul că nu există nici o autorizaţie de demolare a lui.
Cei care ar trebui să ia măsuri s-ar putea trezi prea târziu, adică, după ce va produce o tragedie, aşa cum s-a mai întâmplat în repetate rânduri, iar vina va fi pasată dintr-o ogradă în alta.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura