Hunedoara rămâne un judeţ scump
Cristina Ghenea
Judeţul Hunedoara se numără printre primele din România, atunci când vine vorba de preţurile mari ale produselor alimentare.
Pe baza unor statistici ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a fost întocmit un top al judeţelor cu cele mai ieftine şi cu cele mai scumpe alimente, printre acestea din urmă aflându-se şi Hunedoara.
În timp ce gorjenii, de exemplu, plătesc între 6,8 şi 7,2 lei pentru un kilogram de carne de porc, hunedorenii sunt nevoiţi să scoată din buzunare între 14 şi 18 lei pentru aceeaşi cantitate. De asemenea, hunedorenii plătesc, în medie, între 16 şi 22 lei pentru un kilogram de carne de vită, iar pentru carnea de pui, între 7,5 şi 11 lei/kg. Preţul unui ou, însă, variază, în funcţie de categoria în care este încadrat (M, L sau XXL), între 0,30 şi 0,55 lei, ceea ce reprezintă un preţ mediu, din moment ce în alte judeţe este mai mare, ajungând chiar şi la un leu oul, cum se vinde în Neamţ.
Rău este că nu sunt perspective de scădere a preţurilor la alimente sau măcar de menţinere a lor la nivelul actual. Conform Institutului Naţional de Statistică, până în luna iunie, preţurile vor urca din nou. Institutul amintit prevede scumpiri cu până la 40 la sută a alimentelor din magazine, preţurile explodând, în special, în perioada sărbătorii Paştelui.