Administratorul public, nelipsit din organigrame
Funcţia de administrator public al unui oraş pare să fi devenit absolut indispensabilă pentru edilii hunedoreni, care o consideră extrem de utilă. Cu un salariu aproape egal cu al primarului, postul de city manager este deosebit de atractiv.
Vechime de minimum 10 ani
Majoritatea primăriilor mari sau medii din judeţul Huneodara şi-au creat post de administrator public, sau city manager, cum mai este denumit. Ultima, până acum, pe listă, este şi Primăria Petroşani, care vrea să scoată postul la concurs. Condiţiile sunt, însă, destul de restrictive, aşa că nu oricine poate ocupa această funcţie. În primul rând, există o serie de cerinţe generale, ca de exemplu să aibă cetăţenie română, să cunoască bine limba română şi să nu aibă cazier. Pe lângă acestea, persoana care doreşte să candideze pentru funcţia de administrator public trebuie să aibă o vechime în administraţia publică de minimum 10 ani şi cursuri de management organizate de Ministerul Administraţiei. Viceprimarul Petroşaniului, Claudiu Cornea, spune că această ultimă condiţie nu este restrictivă, chiar dacă la prima vedere aşa ar părea. „Până anul trecut, toţi funcţionarii publici erau obligaţi să aibă aceste atestate”, a declarat viceprimarul municipiului Petroşani, aşa că, la o vechime de 10 ani în administraţia publică, automat, candidatul are şi aceste specializări MAI.
Vor să desfiinţeze postul
Cât priveşte necesitatea funcţiei de administrator public, fără de care, din câte se pare, edilii nu mai pot trăi, părerile sunt împărţite. Claudiu Cornea spune că funcţia este necesară, mai ales în situaţia în care lipsesc primarul şi viceprimarul din instituţie. „Trebuie să fie cineva care să aibă drept de semnătură, să aibă atribuţii de coordonator de credite”, a precizat viceprimarul din Petroşani.
Alţii, în schimb, cred că „dublarea” atribuţiilor edililor este ineficientă, iar persoana care ocupă acest post poate dispune discreţionar de resursele publice pe care le gestionează, mai ales dacă este în strânsă alianţă cu primarul. La Petrila, de exemplu, o parte a consilierilor locali nu vede utilitatea city-managerului şi de trei ani încearcă desfiinţarea postului. De fiecare dată, contestatarii funcţiei de administrator public invocă cheltuiala prea mare cu salariul city-managerului, care aproape ajunge la valoarea celui de primar.