Sport

Racea, bronz în „proba reginã”

Ciprian Marinuţ

Amelia Racea (foto) de la „Cetate” Deva s-a menţinut în elita europeană a gimnasticii, întrucât a cucerit medalia de bronz în cea mai complexă finală a Campionatelor Europene de la Berlin. Sportiva numărul 1 a judeţului Hunedoara în 2010 a urcat pe podium după ultima rotaţie a probei de individual compus, în dauna colegei Diana Chelaru, deşi se calificase în finală abia de pe poziţia a 22-a.

Istoria s-a repetat

Gimnastă talentată şi muncitoare, dar fără puterea de a-şi stăpâni complet emoţiile, Amelia Racea a parcurs la Europenele de la Berlin cam acelaşi drum spre medalie ca la competiţia similară de la Birmingham, din 2010. În Anglia, Racea a devenit campioană europeană la bârnă, deşi nici nu se calificase în finala respectivă, având drept de participare, pentru că a înlocuit-o pe Ana Porgras, care se accidentase. În Germania, gimnasta de la Cetate a avut din nou un parcurs slab în calificări şi a intrat în finala de la individual compus, de pe locul 22 din 32 admise, şi în cea de la sărituri de pe ultima poziţie, a opta, părând fără şanse la medalii. Scăpată însă de tracul din calificări, Racea a renăscut în finala de la individual compus, evoluând fără ratare şi la un bun nivel competiţional. Cu acest parcurs, Amelia a acumulat 56,600 puncte şi a urcat pe locul trei în cea mai complexă probă a gimnasticii feminine. Şi de această dată, medalia sa a fost favorizată de o accidentare, acum, victimă fiind marea favorită la aur în „proba regină”, rusoaica Alina Mustafina, care a confirmat încă o dată cât de imprevizibil este un concurs de gimnastică. Ultima medalie europeană pentru România la individual compus feminin fusese obţinută de Sandra Izbaşa, argint, la Amsterdam, în 2007.

A luptat până la capăt

„Îmi doream foarte mult o medalie la individual compus şi nu m-am dat bătută, cu toate că ziua de calificări a fost foarte proastă. Mi-a fost greu la sărituri, la ultima rotaţie, pentru că nu îmi place să fiu ultima la un aparat, dar a mers. Puteam mai mult, pentru că diferenţa faţă de locul doi a fost mică. Prima care mi-a spus că am luat medalie a fost Diana (Chelaru n.r., coechipiera de pe locul patru), pentru că eu nu am vrut să mă uit pe tabelă să văd rezultatele. Când am intrat în concurs, mi-am dorit să fac exerciţiile ca la antrenamente, nu mă gândeam la medalie”, a spus Racea. Pe primele două locuri pe podium s-au situat Anna Dementieva (Rusia, 57.475) şi Elisabeth Seitz (Germania, 56.700), reprezentanta gazdelor fiind însă împinsă spre medalie de arbitrii. Diana Chelaru (CSS Buzău) s-a calificat în finala de la individual compus cu al treilea punctaj, şi era favorită la podium, dar l-a ratat. Amelia Racea a căzut iar pradă emoţiilor în finala de la sărituri şi s-a clasat abia pe locul şapte.

Izbaşa, din nou, campioană

În afara medaliei cu năbădăi a Ameliei Racea de la Cetate Deva, delegaţia României a mai cucerit alte cinci trofee la Campionatele Europene de la Berlin. Vedeta incontestabilă a fost Sandra Izbaşa, care a devenit campioană europeană la sol şi sărituri, revenind spectaculos în arena internaţională, după dificila operaţie suferită în 2009. Bilanţul echipei feminine antrenate de Octavian Belu şi Mariana Bitang a fost completat de medalia de argint, obţinută de Diana Chelaru la sol, în vreme ce la masculin, Flavius Koczi a obţinut aur la sol şi argint la individual compus.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura