Bombã sanitarã cu întârziere, sau NU?!
Ca membru supleant al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Comisia pentru mediu şi probleme teritoriale, am avut ocazia să particip la o dezbatere legată de influenţa undelor radio asupra organismelor vii. S-a analizat în special influenţa antenelor pentru telefonie mobilă şi a telefoanelor mobile asupra sănătăţii organismelor vii şi în special, asupra omului. Patru studii făcute în legătură cu influenţa acestor unde asupra animalelor au arătat că, animalele născute în apropierea antenelor de telefonie au făcut cataracte, la altele a scăzut fertilitatea, şoarecii mor în proximitatea telefoanelor (fac necroze). Aceleaşi studii au demonstrat şi influenţa nefastă a undelor electromagnetice asupra frunzelor unor plante prin distrugerea clorofilei.
Asupra acestui aspect şi Agenţia Internaţională de Mediu a întocmit un important raport. În acest raport, se precizează că influenţa câmpului electromagnetic asupra animalelor este adeseori nefastă. S-a demonstrat că datorită modificării locale a câmpului electromagnetic terestru, păsările sunt dezorientate în zborul lor. Berzele nu se înmulţesc pe o rază de 200-300 m de antenele pentru telefonia mobilă. Concluzia care se desprinde clar din aceste studii este fără echivoc. Este necesar ca aceste antene să nu fie amplasate în preajma şcolilor sau a locuinţelor.
Un alt pericol îl reprezintă influenţa acestor câmpuri asupra albinelor. Un studiu realizat de o universitate din Viena relevă faptul că aripile albinelor au veritabile antene care le direcţionează, dar, undele radio le distrug. În felul acesta se decimează efectivele de albine, aceste truditoare care ne dau miere, dar şi asigură polenizarea naturală. Fără a beneficia de rezultatele unor astfel de studii, dar convins fiind de nocivitatea acestor unde, pe vremea când eram primar al municipiului Orăştie, printr-o sentinţă judecătorească, am reuşit mutarea unei asemenea antene din vecinătatea unei şcoli generale.
Important este faptul că trebuie remarcată posibila influenţă a undelor radio (generate de telefonia mobilă pe de o parte) asupra nivelului celular uman. Influenţa cea mai mare pare a fi asupra persoanelor electrosensibile.
Se vede faptul că de la 0,7 V/m în sus pot apărea efecte sanitare. Este drept că o comparaţie se poate face cu efectul tutunului asupra organismului uman. Dar această comparaţie presupune inclusiv şi faptul că efectele se acumulează în timp, având de a face cu o posibilă BOMBĂ SANITARĂ CU ÎNTÂRZIERE.
Din studiile făcute de-a lungul câtorva ani rezultă, pare-se, că telefonia mobilă utilizată iraţional poate crea afecţiuni ca: irascibilitate, depresie, pierderea apetitului, scăderea nivelului melatoninei şi histaminei, scăderea conţinutului de vitamina D din organism, pierderea memoriei, tahicardie, insomnie etc. Persoanele cele mai afectate pot fi tinerii sub 16 ani. Pentru copii, utilizarea iraţională a telefoanelor este un real pericol, ducând la retard şcolar, tulburări de atenţie şi, în timp, la afecţiuni mult mai grave. Din păcate, se pare că normele existente apără mai mult agenţii economici decât populaţia. Atenţie! Se pare că nici companiile de asigurări nu asigură daunele cauzate de efectele electromagnetice pe termen lung.
Prin urmare, stimaţi colegi din Parlamentul României, cred că oamenii politici responsabili trebuie să reflecteze mai mult asupra acestui subiect. Ministerul Sănătăţii trebuie să acţioneze mai mult în direcţia educării tinerei generaţii asupra modului de utilizare a telefoniei mobile. Trebuie luate măsuri colective, nu individuale.
Iosif Veniamin Blaga, deputat PDL, Colegiul Uninominal nr. 2 Orăştie
Foarte buna interventia.
Este important ca in problemele care ne privesc sa ne spunem punctele de vedere.
Va multumesc pentru interesul aratat fata de acest subiect.
Am siguranta ca nu sunteti singurul.