Fara bascalie

Cum ar trebui să arate România – preşedinţie, parlament, guvern

Există soluţii şi funcţionează, spune sloganul unui spot publicitar mai vechi. Funcţionează nu doar pentru scoaterea petelor, ci şi pentru organizarea statelor. În loc să discutăm soluţii responsabile, ne pierdem timpul cu aberaţii politicianiste şi improvizaţii pompieristice, lansate de pe azi pe mâine – modelul referendumului pentru Bucureşti de exemplu. După aceea, ani de zile, ne plângem că avem legi proaste.
Mi se pare de bun-simţ să reiau soluţia europarlamentarului Iuliu Winkler, publicată în ultimul număr al revistei „Politics & Media”. Iată ce spune domnia-sa: „… mă gândesc la erorile comise cu ocazia ultimei revizuiri a Constituţiei. Experienţa ne-a arătat că despărţirea alegerilor pentru Parlamentul României de cea pentru preşedinte nu a asigurat o reală separaţie a puterilor în stat şi nu a rezolvat problema unui sistem politic bicefal. După 20 de ani în care republica semi-prezidenţială nu a făcut altceva decât să adâncească antagonismele din societate, cred că a sosit timpul pentru o dezbatere serioasă. Pledez pentru un stat profund descentralizat, o republică parlamentară cu un parlament bicameral, puternic şi competent, cu adevărat capabil de a-şi îndeplini funcţia de instituţie supremă a democraţiei în România.
În al doilea rând, trebuie să ne asumăm deschis şi decizia proastă de introducere a sistemului de vot uninominal în alegerile parlamentare, legalizând astfel o ruletă politică care nu a făcut altceva decât să ducă la degradarea instituţiei fundamentale a democraţiei, care este parlamentul. Pledez pentru un sistem electoral mixt, în care sistemul colegiilor electorale uninominale să fie echilibrat prin instituirea unor liste naţionale de partid, asigurându-se astfel un sistem electoral proporţional şi reprezentativ, care să asigure un potenţial ridicat în privinţa coagulării majorităţilor parlamentare, cu scopul susţinerii unor guvernări bazate pe programe adoptate în Parlament”.
Opinie coerentă, scurtă şi la obiect. O astfel de propunere ar urma să fie prezentată pe larg opiniei publice, dezbătută cu simţ de răspundere şi nu cu sloganuri populiste şi politicianiste, de tipul „de ce le e frică, nu scapă…”. Cu alte cuvinte, o educare pro-democratică a populaţiei, care va putea constata destul de repede efectele unei asemenea profesionalizări ale clasei politice şi instituţiilor statului.
Nu ştiu de ce cred că se va proceda exact pe dos – campania de informare va fi transformată într-o grosolană campanie de dezinformare şi manipulare…

10 comentarii la „Cum ar trebui să arate România – preşedinţie, parlament, guvern

  • „Cum ar trebui sa arate Romania”.Corect.Dar ce se fac profitorii actuali fara centralizarea puterii,cu un parlament puternic si competent,fara imixtiunea clientelismului politic in sistemul economico-financiar ? Ar dispare coruptia,santajul,s-ar „rupe” toate instrumentele de distributie a bugetului public dupa bunul plac al unora.Ar dispare situatii grave precum cea sesizata in media de curind si pe care va rog sa o analizati dumneavoastra,autorul aticolului,cit si cititorii.Iata : ” Banii pensionarilor, sifonaţi de Poşta Română
    De când e condusă de clanul Cocoş-Udrea-Anastase, compania a trecut de la profit la pierderi uriaşe.
    Autor: ADRIANA DUŢULESCU
    20 aprilie 2011
    Twitter
    Facebook
    Email
    Imprimă
    Foto: Christian Silva / Jurnalul Naţional

    Aberaţie marca Guvernul Boc: în timp ce pensiile sunt tăiate în numele „economiei” şi al salvării bugetului asigurărilor sociale în 2011, nu mai puţin de 112,5 milioane de euro ajung de la Casa Naţională de Pensii la Poşta Română drept comision pentru livrarea pensiilor către populaţie. Asta în condiţiile în care Poşta Română înregistrează pierderi anuale de multe milioane de euro, dar banii proveniţi din pensii alimentează contractele cu firmele de casă ale PDL.

    Comisionul perceput de Poştă, care este o companie de stat, pentru livrarea pensiilor către pensionari a fost subiect de dispută şi în anii în care criza nu adusese bugetul de stat în faliment. Fostul ministru liberal al Muncii, Paul Păcuraru, a acuzat în mai multe rânduri faptul că acest comision, de 1,3% din valoarea sumei virate pentru fiecare pensionar, este „inadmisibil de mare”, mai ales în condiţiile în care, spre exemplu, comisionul plătit de stat băncilor pentru transferul pensiilor către beneficiari este de numai 0,15%. Guvernul Tăriceanu a cerut renegocierea comisionului şi înfiinţase chiar şi o comisie interministerială în acest sens, pro­punând reducerea la un procent de 0,7 din suma fiecărei pensii.

    Nu s-a întâmplat însă nimic, pentru că partenerii de guvernare ai PNL la vremea respectivă, şi anume PDL-iştii, s-au opus vehement sto­pării virării unor sume astronomice de la bugetul de asigurări sociale către bugetul fără fund al SN Poşta Ro­mâ­nă. Comisionul pentru distribuirea pen­siei la domiciliu a rămas de 1,3% din valoarea sumei virate, şi este su­por­tat din bugetul asigurărilor so­ci­a­­le. Adică fix din bugetul de pensii.

    Conform bugetului SN Poşta Română pe anul 2011, publicat în Monitorul Oficial din 11 aprilie, nu mai puţin de o treime din veniturile societăţii provin anul acesta din comisionul perceput pentru virarea pensiilor. Mai precis, este vorba de­s­pre 112,5 milioane de euro. O sumă enormă, care este suportată de bugetul de asigurări sociale, adică acelaşi din care se plătesc şi pensiile. Pentru o mai bună înţelegere a aberaţiei bugetare, să ne amintim că în luna ianuarie, când au fost tăiate pensiile militare, Guvernul a justificat măsura antisocială prin faptul că se realizează o economie de 30 de milioane de euro pe an, economie absolut necesară pentru evitarea intrării în incapacitate de plată a pensiilor. Deci din tăierea pensiilor militare s-a realizat o economie de patru ori mai mică decât s-ar fi realizat dacă, sub aceeaşi justificare a crizei şi a pericolului intrării în incapacitate de plată a sistemului de pensii, s-ar fi suspendat, măcar pe o perioadă determinată, plata comisionului către Poştă.

    Pierderi mari sub conducerea PDL
    Dacă SN Poşta Română ar fi o societate profitabilă a statului român, probabil că mutarea unei sume atât de mari din bugetul pensiilor în bugetul companiei administrat de clanul Anastase-Brânză din PDL nu ar fi atât de strigătoare la cer. Însă, în ultimii trei ani, de când Poşta Ro­mâ­nă este condusă de o reţea de familie politică portocalie, compania a trecut brusc de la profit şi cifre de afaceri mari la pierderi uriaşe. Dacă în 2007 Poşta a înregistrat profit de 27 de mi­li­­oane de lei, în 2008 a scăzut la un profit ridicol de 30.000 de lei, pentru ca în 2009 să raporteze primele pierderi – uriaşe – de după ’89, pier­deri care s-au ridicat la 43 de mili­oa­ne de euro. În 2010, pierderile au cres­cut până la aproape 60 de mili­oa­ne de euro, deşi, din comisionul în­ca­sat de la bugetul de pensii, Poşta a câştigat peste 120 de milioane de euro chiar în anul care a marcat tăierea masivă a pensiilor, din cauza aceleiaşi crize. Şi, potrivit estimării bugetare pentru 2011, nu se va schimba situa­ţia nici anul acesta, compania ur­mând să facă în continuare gaură în bugetul naţional, aşa cum face gaură şi bugetul de pensii.

    Una dintre explicaţiile oferite de guvernanţi pentru situaţia falimenta­ră a Poştei Române este legată de „con­tractele de achiziţii” încheiate în anii trecuţi, adică de acele contrac­te de zeci de milioane de euro în­che­ia­­te cu firmele de casă ale PDL. Chiar în strategia de restructurare şi moder­ni­­zare a SN Poşta Română, adoptată în iunie anul trecut de Guvern, se ara­­­tă că „premisele unui colaps financiar iminent” au fost create prin sem­na­­rea unor contracte de achiziţii în 2008 de peste 300 de milioane de eu­ro, care depăşesc capacitatea finan­cia­ră de plată a companiei, creşterea nu­­mă­rului de personal şi a cheltuie­li­lor salariale aferente. Cu toate acestea, creşterea numărului de personal a continuat şi în 2010, sub conduce­rea companiei numite de PDL, fiind an­­-
    ­g­a­jate peste 2.000 de persoane în plus faţă de numărul de posturi bugetate. La fel, în ciuda documentului adop­tat de Guvernul Boc, contractele de achi­ziţii hrănite în cea mai mare par­te cu banii proveniţi din fondul de pen­sii au continuat sub mandatul di­rec­to­rului general, Daniel Neagoe, im­­­pus la şefia Poştei de Roberta Anas­ta­se.

    Cine se hrăneşte din banii pensionarilor
    Daniel Neagoe, fost consilier judeţean al PDL la Prahova, a fost impus de şefa sa de partid Roberta Anastase mai întâi la conducerea Regionalei de Poştă Prahova, pentru ca în iunie 2010 să fie trimis la Bucureşti, ca şef al întregii companii.

    Rezultatul a fost imediat şi de natură să îi mulţumească pe colegii şi pe prietenii săi de la PDL. Imediat ce Neagoe a fost instalat în funcţie, Socie­tatea Alfa Medical Center din Ploieşti a primit prin negociere directă un contract de servicii medi­ca­le de 5,8 milioane de euro de la Poşta Română. Conform datelor de la Registrul Comerţului, asociată în fir­ma prahoveană de servicii medi­cale este o altă firmă, All Plan Construction, al cărui principal acţionar este Vasile Todosia, fost consilier judeţean al PDL, culmea, tot la Prahova. Acţionar al aceleiaşi firme era, la momentul primirii contractului cu Poşta Română, şi soţia primarului PDL de la Sectorul 6 al Capitalei, Cristian Poteraş. Vasile Todosia, binecuvântat de colegul său de la şefia Poştei cu 5,8 milioane de euro, nu este numai un sponsor darnic al PDL, ci şi asociat cu Dorin Cocoş în firma Zenith Business Group&Partners, care a primit de la acelaşi Poteraş contractul de realizare a Pieţei Crângaşi în Bucureşti.

    Pe acelaşi tipar s-a desenat, timp de doi ani, un alt contract păgubos pentru Poşta Română, încheiat între aceasta şi firma vărului deputatului PDL Wiliam Brânză, originar, coinci­den­ţă, tot din Prahova, şi bun prie­ten, tot coincidenţă, cu aceeaşi familie Udrea-Cocoş. Brânză, şef al organiza­ţi­ei PDL Diaspora, a înfiinţat împreună cu vărul său, Daniel Ioniţă, firma PoştaRapid Castellon-Spania, firmă care apoi a încheiat un contract cu SN Poşta Română, contract reziliat de-abia în 2010, după un raport al Direcţiei de Control al companiei, care arăta că această afacere a adus Poştei Române costuri de circa 700.000 de euro şi venituri doar de 30.000 de euro. Achiziţiile dubioase continuă şi în 2011, în luna martie Poşta Română încredinţând un contract de aproape 400.000 de euro pentru implementarea unor sisteme IT unei…. ONG pentru protecţia han­di­capaţilor. Asociaţia Semper Excelsius a primit contractul, deşi nu este o firmă, ci o organizaţie nonprofit ca­re se ocupă de persoanele cu handi-cap. Printre fondatorii asociaţiei figu­rea­ză George Petruşan, angajat al MAE, secretar economic al Amba­sa­dei României la Cairo.” Inchei cu speranta ca astfel de „nori” sa dispara din viata romanului,iar Sfintele Sarbatori ale Pastelui sa va aduca tuturor lumina cea adevarata in viata cea de zi cu zi si in cuget.Si mai ales intelepciunea de a alege leaderii onesti si bine intentionati ai „cetatii”. SARBATORI FERICITE CU SANATATE SI MULTUMIRE !

  • Mi se par corecte observatiile dlui Winkler.
    Dar ce mai zice mai departe despre modul de realizare a acestor deziderate. Ce vor sa faca cum vor sa le infaptuiasca???
    Daca mergem pe varianta educarii electoratului,ne mai trebuie inca peste 20 de ani,iar la natalitatea care o avem , dumnealor se vor stinge pe parcurs ,asa ca …..slabe sperante.
    Iar cei de la USL, parca ar vrea ….dar sa nu se schimbe nimic!!??

  • DA, domnule Tavi, sa nu se schimbe nimic, dar daca cumva se va schimba in sensul dorit de PDL, va fi jale…

  • Observatiile sint corecte, modul de realizare a dezideratelor conteaza insa foarte mult. Vedeti, spre exemplu, cum a iesit legea uninominalului. Cei care au cistigat „pe teren” nu au intrat in Parlament, in schimb cei clasati in urma lor au intrat.

    Cineva e ascuns in detalii!

    Sarbatori fericite!

  • Bravo!!! Comunistilor! Din toate lozitiile trebuie sa fiti impotriva PDL. PDL e tare, cu cat va umflati impotriva lor, pe toate caile, o sa vedeti ca masurile luate sunt bune. Nu sunt de acord ca cineva sa primeasca moca bani din moment ce nu a lucrat nimic. Este o considerare pentru cei care au muncit o viata in mina, in combinate chiar si in agricultura. Dar sa primesti nefacand nimic e culmea si voi cei care pupati in c…. opozitia instigati la nemultumire, ca si cand e dreptul lor legitim. Atunci eu ce sa fac? Sa ma las de lucru? Sa va aduca iepurasul lenea, ura, saracia , tot ce mestecati impotriva PDL. Invidia e mare atunci cand nu castigi, te poate imbolnavi de nervi. Asa sunteti voi, cei din mass media opozitiei.

  • N-am inteles bine de data asta???
    Domnul Winkler nu face parte din arcul guvernamental, e in opozitie ???
    Propunerile dlui Winkler, ziceti ca daca ar putea fi adoptate de Pdl si atunci nu ar fi bine ???
    Sau numai un guvern condus de Johanis, ar trebui sa-si asume raspunderea pe asa ceva ? Romanasii nostri nu-s in stare??

  • @ Adrian,
    Dar ce bine a prins legea in forma asta pentru Crin & compania ca altfel nu era acum in parlament !!
    Multumim de urari , asemenea si dvs.!!

  • Bravo Biti, munceste cinstit… si ministrul Botis muncea cinstit… si nevasta-sa… nu chiar in mina, unde se castiga vreo 2000 de lei, muncea la suprafata, pe 8400 de lei. S-auzim numai de bine…

  • Eu vad si cred ca ar trebui schimbate legile dupa cele din SUEDIA,numai asa va merge bine in tara asta ,putred de corupta,omul se schimba dupa legi noi.

  • Scuzaţi că mă bag în seamă,dar dl BiTi ori e p… ori p…,din două una,ce-l mâncă-n c.. şi pe pdl-istul asta necunoscut şi care l-e ştie pe toate şi nimic bine!!!!!!!! Lăsaţi-ne pdl-iştilor şi mergeţi unde l-aţi trimis pe Adi Năstase,în Congo că meritaţi şi voi o reciclare!A-ţi urlat ca din gură de şarpe să nu vândă Poşta şi sarea ,de v-a fost frică nu,ce mai vindea-ţi voi acuma ,ce mai căpuşa-ţi voi ai ???Mincinoşilor !!!!! Corupţilor!!!!,Voi vorbiţi de Minciună şi Corupţie……….Anastase,Anastase,Anastase vai mama ei!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura