ActualitateFlash

Fără centre de permanenţă în judeţ

Carmen Cosman

Judeţul Hunedoara nu are nici un centru medical de permanenţă, deşi de la data de 1 iunie, intră în vigoare noile reguli pentru desfăşurarea activităţii medicilor de familie în aceste unităţi medicale.
 

Deosebit de utile, dar nesolicitate
Medicii de familie ar trebui să acorde consultaţii de specialitate în centrele de permanenţă, în afara programului de lucru din cabinetul individual, dar şi în zilele de sâmbătă, duminică şi de sărbătorile legale. Practic, aceste unităţi au menirea să asigure continuitatea asistenţei medicale primare, iar medicii din serviciile de urgenţă cred că înfiinţarea unor astfel de centre i-ar ajuta, pentru că s-ar produce o triere reală a cazurilor care ajung la compartimentele de urgenţă.  În plus, centrele de permanenţă ar fi extrem de utile în zonele unde nu există spitale sau dispensare medicale, cum ar fi Ţinutul Pădurenilor, Uricaniul, Petrila sau Călanul. Problema este că în judeţul Hunedoara nu există nici un centru de permanenţă, pentru că acestea se înfiinţează la solicitarea administraţiilor publice locale. „Până acum, nu a venit nici un primar să solicite înfiinţarea unui centru de permanenţă. Personal, am vorbit cu edilii din Uricani, Petrila şi Călan, dar nu au venit cu solicitări”, a declarat dr. Dumitra Ştefan, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.

 

Noile reguli, de luna viitoare
Potrivit datelor oficiale, la nivel naţional funcţionează 83 de centre fixe de permanenţă, pentru care sunt încheiate contracte cu casele de asigurări de sănătate, precum şi un centru mobil de permanenţă. Nici unul dintre ele nu se află, însă, în judeţul Hunedoara. În acest timp, Ministerul Sănătăţii anunţă că, din 1 iunie 2011, vor
intra în vigoare noi reguli pentru desfăşurarea activităţii medicilor de familie în centrele de permanenţă şi au fost suplimentate veniturile medicilor de familie şi ale asistenţilor medicali care asigură continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă în aceste centre. Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a precizat că în noul proiect de act normativ s-a prevăzut obligaţia autorităţilor locale de a se implica în susţinerea acestor unităţi, în condiţiile în care comunitatea locală este beneficiara directă a serviciilor efectuate de astfel de centre.

Pădurenii se roagă să nu se îmbolnăvească
În timp ce edilii nu văd, probabil, necesitatea înfiinţării centrelor de permanenţă, sute de oameni care locuiesc în Ţinutul Pădurenilor se roagă să nu se îmbolnăvească, pentru că nu are cine să le acorde asistenţă medicală. Reţeaua de cabinete săteşti, care funcţiona în centrele de comună înainte de 1989, a fost distrusă, iar pădurenii spun că nu au mai văzut doctori de ani de zile. Medicii de familie i-au înscris pe liste, dar în multe cazuri, nu le-au trecut niciodată pragul. Aşa că, de voie, de nevoie, oamenii stau în baza rudelor „de la oraş”, care le mai aduc medicamente şi, în special, calmante, sau sună după ambulanţă, în cazurile grave.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura