Cercetările arheologice, ajutate de construcţia autostrăzii
Carmen Cosman
Lucrările la autostradă completează paginile din istoria noastră cu file nesperate. În lipsa banilor alocaţi pentru cercetările sistematice, arheologii sunt bucuroşi că se demarează ample proiecte de infrastructură, care trebuie însoţite de descărcări arheologice, pentru care altfel, nu ar fi fost fonduri.
Bani puţini pentru cercetări arheologice
Lucrările de amenajare a autostrăzii Deva – Orăştie scot la iveală importante artefacte, care altfel, ar fi putut rămâne îngropate definitiv în pământ. Chiar dacă ştiu, în mare, unde s-ar afla siturile, arheologii sunt legaţi de mâini şi de picioare când vine vorba despre cercetările sistematice, din cauză că nu au bani. În România, fondurile pentru această importantă activitate sunt foarte mici, asta şi pentru că bugetul Ministerului Culturii este cel mai mic dintre toate. “Sunt bani puţini pentru cercetarea sistematică şi atunci, se face ce se poate. Pentru judeţul Hunedoara, cei mai mulţi bani au venit pentru Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa. În rest, sunt sume destul de mici. Pentru Micia, de exemplu, au fost alocate 10.000 de lei, o sumă foarte mică, în comparaţie cu necesităţile”, a precizat arheologul Angelica Bălos, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Hunedoara. Iar pentru acest an, bugetul pentru cercetările arheologice nu a fost încă aprobat.
Rezultatele au şi apărut
Aşa că, lucrările la autostradă sunt mană cerească pentru arheologii care lucrează aproape la foc continuu, pentru a scoate la lumină pagini importante din istoria noastră. “Se lucrează în continuare pe mai multe sectoare. Este un proces care durează în timp, mai ales că siturile sunt destul de multe, a mai spus Angelica Bălos. De exemplu, arheologii sapă acum în zona Gelmar, în Pricaz, Turdaş, Simeria Veche şi Uroi. Iar rezultatele nu au întârziat să apară. De exemplu, la Simeria Veche a fost descoperită o necropolă de ev mediu şi 85 de schelete umane, orientate pe axul Vest-Est, semn că erau creştini. Pe lângă schelete au mai fost descoperite monede, podoabe, inele de buclă, dar şi câteva vase. Dar în viitorul apropiat, arheologii se aşteaptă şi la alte descoperiri importante, pentru că mai este mult de cercetat. Nimic, însă, nu va bloca proiectul de construcţie a autostrăzii.