Epitaf pentru o reşedinţă de judeţ (I)
Cei cuprinşi brusc de febra reorganizării teritoriale doar pentru că ea a fost introdusă pe ordinea de zi nu şi-au pus deloc problema în ce fel de oraş şi-ar dori să trăiască. Au luat în braţe motivaţia uşor stupidă, legată de accesarea fondurilor europene. Spun uşor stupidă, pentru că o comparaţie simplă şi la îndemână ne arată că Ungaria a „tras” bani europeni la greu, deşi nu este nicidecum împărţită doar în regiuni. Pentru documentare, vă rog accesaţi site-ul http://www.euload.com/ harti/harta_ungaria.php şi veţi constata că Ungaria are şapte regiuni şi 19 judeţe.
Să luăm de pildă judeţul Csongrád, aflat la frontiera noastră cu ei şi având reşedinţa la Szeged, oraş cu 163.000 de locuitori. Are cam 430.000 de locuitori (judeţul Hunedoara are 470.000 de locuitori), iar de curând, autostrada lor a ajuns la Mako, deci la 17 km de graniţa cu România. Dacă venim spre Bucureşti, prima bucată de autostradă este centura Sibiului, deci la peste 300 de km de graniţă! De la Sibiu până la Mako, doar şosele aglomerate, dar pe 300 de km la noi şi pe 17 la ei. Am luat în considerare doar capitolul autostrăzi, nu mai vorbesc de altele – economie, agricultură, turism, civilizaţie…
De ce au putut ei şi noi nu? Cred că pentru orice om de bună-credinţă, apare evident faptul că nu desfiinţarea judeţelor este soluţia. Ba mai mult – desfiinţarea pompieristică a judeţelor ar duce la dezechilibre majore în modul de evoluţie urbană a României.
O să fac trimitere acum spre un proiect despre care am tot scris, cel al conurbaţiei Deva-Hunedoara-Simeria-Călan. Documentaţia întocmită între 2005 şi 2006 mi se pare cel mai ambiţios şi mai profesional realizat proiect politic pe termen lung – aş risca să spun că aproape singurul în zonă. Preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Ioan Moloţ, a încredinţat proiectul nu unor amatori aleşi pe criterii politice, ci arhitectului-şef al Timişoarei, Radu Radoslav, care a lucrat aproape un an împreună cu un întreg colectiv de arhitecţi cu diverse specializări, rezultând o documentaţie impresionantă care atingea practic toate domeniile: urbanism, politici de mediu, reţea hidrografică, infrastructură, utilităţi, turism, economie, agricultură etc. Început iniţial pentru trei localităţi, Deva, Hunedoara şi Simeria, proiectul a demonstrat aproape matematic că în sistem trebuie inclus şi Călanul, care altfel, ar sucomba.
În preambulul lucrării, prezentată public în octombrie 2006, arhitectul Radoslav a evidenţiat noţiuni de dezvoltare urbană regională. Astfel, am aflat că la fiecare 500 de km, ar trebui să existe un oraş cu peste 1.000.000 de locuitori. Între Bucureşti şi Budapesta, un asemenea oraş ar putea deveni o conurbaţie între Arad şi Timişoara. La fiecare 150 de km, ar trebui să existe un oraş de peste 100.000 de locuitori, regula fiind respectată şi în România, pe axa Bucureşti – Arad, cu o excepţie – între Sibiu şi Arad, unde un asemenea oraş ar putea fi ori conurbaţia Deva-Hunedoara-Simeria, ori Alba Iulia – Sebeş.
Da. Sa admitem ca proiectul Corvinia despre care vorbiti este bine intocmit. Doua intrebari.
1. Este necesar un referendum ? Asta ca sa vedem daca hunedorenii sunt de acord. Stiti foarte bine ce animozitati exista intre orasele Hunedoara si Deva.
2. Formarea acestei regiuni nu ar insemna „desfintarea judetului Hunedoara” ? Am pus ghilimele pentru a face trimitere directa la intrebarea tendentioasa a referendumului la care ar fi trebuit sa raspunda hunedorenii in cazul in care acesta ar fi avut loc. Stiti foarte bine la ce ma refer..
In concluzie: nu ne aflam in situatia in care Mircea Molot isi insuseste aroganta lui Ludovic al XIV-lea ?..Aia cu „Statul sunt eu”. Mai pe romaneste ..sa se revizuiasca primesc..dar numai asa cum vreau EU …
1. Este absolut necesar un referendum. Asta este si intentia oficiala, doar ca doresc sa faca o campanie de informare a populatiei.
2. Nu ar insemna deloc desfiintarea judetului Hunedoara, ci doar „dotarea” lui cu o resedinta care ar avea in jur de 180.000 de locuitori, rivalizand astfel cu vecinii – cel putin in termeni de nr. al populatiei – Timisoara si mai Ales Sibiu.
3. Faptul ca Mircea Ioan Molot doreste referendum este notabil – contrazicand exact continutul expresiei arogante a lui Ludovic al XIV-lea. Cat despre desfiintarea judetului Hunedoara dupa metoda Boc, tot ce s-a dorit a fost consultarea populatiei, pe care Molot ar dori-o, iar ceilalti nu. Pana la o alta oferta, merg pe mana celui care ma intreaba. Daca o faceau Boc sau Basescu, mergeam la referednum si spuneam ca nu doresc sa mi se desfiinteze judetul, pentru ca am exemplele Frantei, Ungariei, etc., am mai vorbit noi despre asta.
Este nemaipomenita propunerea respectiva si am mai vorbit de ea!
Tot este Hunedoara cel mai urbanizat judet, il transformam pe tot intr-un municipiu maret si rezolvam problemele grave.
Inclusiv terenul arabil va deveni intravilan si ii va creste valoarea si vom fi toti, precum Gigi Becali , mari latifundiari, cu zeci de hectare de teren. Agricultura o dam dracului ca doar nu suntem prosti sa ne mai apucam de treaba, nu mai avem nevoie nici de fonduri europene.
Domnul Molot sa traiasca, nu stiu insa unde ii va pasuna turma de oi, ca in intravilan dupa regulile uniunii europene, nu prea se permit exploatatii agricole !!!!
Si apropo, cum vor arata drumurile pietonale dintre Deva-Hunedoara-Calan-Simeria-Deva,adica trotuarele, cine le va intretine, Consiliul judetean sau drumurile nationale, pentru ca sunt sigur ca primaria municipiuconurbatie nu va avea bani suficienti!!!!
Domnule tavi, puteti sa va mentineti in registrul bascalios. Aici e voie si ne putem consulta, nimic nu e cu forta, nimic nu e impus. Daca insa nu putem iesi din paradigma Molot cu oile, discutiile nu-si au sensul.
Inainte de a va spune parerea, daca doriti va pot trimite o parte din documentatie. Asta ca sa nu fiti un fel de Basescu, sa vorbiti fara sa cunoasteti. Documentatia spune totul, inclusiv cine va ingriji drumurile pietonale, iar primaria va avea bani destui. Bacaul, oras cu 180.000 de locuitori, are de 3 ori mai multi bani decat Deva, Hunedoara si Simeria luate la un loc.
Deci, daca doriti documente, doar spuneti-mi.
gruian este angajat consilier a lui molot, la cjh ,normal ca nu vrea sa isi piarda postul bine platit la cjh si la televiziunea lui molot hd tv
Sunt curios ce functii au Nelu si Tavi I si altii care vad doar Molot in fata ochilor? Daca pe Presedintele CJ l-ar chema Gligor? si-ar mai dori atat de mult desfintarea judetului? Dupa ce se desfiinteaza ce urmeaza? Care sunt proiectele comune ale Devei cu Aradul? Sau ale Hunedoarei cu Resita? Ce finantam din fonduri europene? Dar cand toate taxele se platesc la centrul administrativ al noii regiuni nu credeti ca Deva va redeveni acel mic targ care era inainte de a fi centrul administrativ al judetului?Si atunci ale cui oi vor paste in centrul Devei? Asta nu mai conteaza.Sa dispara Molot.Cu tot cu judet.Traiasca PDL
Asta da dezvaluire! Bravo nelu. Cum le stii tu ca omul mare! Normal ca nu vreau sa-mi pierd postul, dupa cum nu cred ca vor sa si-l piarda cele cateva sute de oameni din Consiliul Judetean si unitatile subordonate, care au familii, copii, etc. Vor fi alte sute si mii de someri la nivel de judet. Nu-ti pasa de ei? Eu, Alexandru Gruian, am ce face, nu-mi purta tu de grija.
Da ,dar cum s-a dezvoltat Hunedoara dupa revolutie sub tutela consiliului judetean?Deloc.Inainte de 1990 Deva si alte orase s-au construit prin munca celor din Hunedoara.
Ha, ha! Imediat dupa 1989 (ca sa nu zic dupa Revolutie) vedeam schimbarea resedintei de judet de la Deva la Hunedoara. Chiar ni s-a promis asta. Sau ma rog, am fost „aburiti” cu aceasta tema. Sigur ca asa ceva nu era firesc, o resedinta de judet nu inseamna doar industrie.
Chiar, ce se mai aude despre proiectul conurbatiei? Mai exista vreo sansa de a fi pus in practica? Dupa un accept al populatiei prin referendum si in cunostinta de cauza (nu o abordare gen Tavi I) bineinteles?
Domnule Gruian, de data asta chiar ca m-ati nimerit cu exemplul cu Bacaul(vorba ceea , unde dai si unde crapa).
Cind ati fost ultima data in Bacau???
Bacaul are 180.000 de locuitori, cum are deva 65.000 !!!!In rest seamana.??!!?? Vai si amar !!!
Pt. tavi:
Suprafaţa municipiului Bacau este de 43km², iar populaţia este de 177.087 de locuitori (estimare 2009; la adresa http://ro.wikipedia.org/wiki/Bac%C4%83u.
Sau la adresa http://bacaul.ro/populatia-judetului-bacau-145/: 175500
Daca ei gresesc, gresesc si eu. Dar cel putin documentati-va…va place sa vorbiti fara argumente, exact ca pedelistii, ceva de speriat…Si acum inteleg de ce va pasa atat de putin de jud. Hunedoara
D-le tavi, ia verificati pe site-ul oficial al Bacaului si spuneti-mi onest ce populatie este indicata? Apoi alegeti alt site. Comunicati-ne si noua rezultatele…
cu oi sau cu boi, Moloz plânge cu lacrimi de crocodil după judeţ,că nu a apucat să-şi ia avere ,,licită,, şi la Siligaicity, actualmente satul cu iz de bihor, Sulighete!! Este afirmaţia dumisale, nu de la noi………O să mai curgă multă cerneală de la ziariştii din judeţ,aia care au făcut Ştefan Gheorghiu, şi acum se laudă că sunt democraţi…aiurea în tranvai……..s-apoi mari pupincurişti, unii la Moloz,alţii la Molozz,iar alţii la Mărginean….şi mă gândesc eu că sunt singurul care vede asta….Ce spune-ţi domnu BENA ????……..