Terenuri cu „valoare specială”
Carmen Cosman
O mână de afacerişti, care s-a nimerit să deţină terenuri în punctele „cheie” de implementare a proiectului de dezvoltare a domeniului schiabil în Staţiunea Parâng, face afaceri profitabile cu banii statului, adică sumele alocate pentru implementarea acestui generos proiect.
S-a modificat proiectul
Unul dintre afaceriştii care se va alege cu o sumă deloc de neglijat este Nicolae Gui, care a fost de acord să vândă 100 de metri pătraţi din terenul pe care îl deţine, către Consiliul Local al municipiului Petroşani, iar consilierii au aprobat preţul supraevaluat. În cadrul obiectivului de investiţii „Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turistică Parâng”, era prevăzută o conductă de alimentare cu apă a lacului Slima, care să vină de la Staţia de captare a apei din Cheile Jieţului, ce aparţine de SC ApaServ Valea Jiului SA. Numai că edilii din Petroşani au decis modificarea proiectului, din considerente financiare, susţin ei, şi s-au orientat către o altă sursă de alimentare cu apă. Astfel, s-a decis folosirea lacului format pe amplasamentul fostei exploatări de suprafaţă Petrila Sud, de unde să fie trasă o conductă până în zona „Căsuţa din Poveşti” din Parâng, unde ar urma să fie construit un rezervor tampon. Trecând peste diferenţa de nivel, care va necesita un sistem de pompe care să asigure presiunea necesară, aleşii locali de la Petroşani au fost de acord să cumpere 100 de metri pătraţi din terenul care mărgineşte lacul respectiv, teren aflat în proprietatea omului de afaceri Nicolae Gui.
Preţul este dublu faţă de cel al pieţei
Conform raportului de evaluare întocmit la solicitarea Consiliului Local al municipiului Petroşani, pentru suprafaţa respectivă se va plăti suma de 20 de euro/ mp. Acelaşi raport arată că valoarea de piaţă este de circa 9,8 euro/mp, numai că la preţul final, s-a mai adăugat o „valoare specială” de 10,2 euro/mp, iar totul este calculat fără TVA. De ce s-a dublat preţul, explică purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Petroşani, Nicolae Taşcă: „Acolo există o parcelă de 7.000 mp, din care primăria cumpără doar 100 mp, unde va fi necesar. Într-un fel, se fragmentează proprietatea şi de aceea s-a pus acea valoare specială”. Cum s-a ajuns la această sursă de apă, deşi în apropiere mai sunt şi alte lacuri şi de ce s-a schimbat proiectul, încă nu am primit răspunsul.
Mai câştigă şi alţii
Iar Nicolae Gui nu este singurul om de afaceri care beneficiază, financiar, de pe urma proiectului de dezvoltare a domeniului schiabil în Parâng. Consilierii locali din Petroşani au mai aprobat achiziţionarea a 430 de metri pătraţi de teren de la omul de afaceri Sorin Avramescu, administratorul firmei care deţine Hotelul Rusu din Parâng. De această dată, aleşii s-au limitat la valoarea de piaţă de 9,65 euro/mp fără TVA pentru suprafaţa pe care urmează să fie amplasată staţia de acţionare a telescaunului TS3, precum şi primul pilon al instalaţiei de transport pe cablu. Chiar dacă primeşte mai puţin pe metrul pătrat de teren înstrăinat, Avramescu are un dublu beneficiu. De fapt, viitorul telescaun va lega Hotelul Rusu de Staţiunea Parâng, oprindu-se la Pilonul 17 al telescaunului existent, care pleacă de la baza muntelui. Şi, la cum va fi amplasat, este evident că va deservi în special turiştii care vin la Rusu, pentru că este greu de crezut că restul vor urca până la jumătatea drumului, când au la dispoziţie un alt telescaun care pleacă de jos şi, mai mult, o viitoare telegondolă, cuprinsă în acest amplu proiect.