Actualitate

Huila românească, lăsată pe dinafară în strategia energetică

Carmen Cosman

Strategia energetică a României, întocmită de Institutul de Studii şi Proiectări Energetice, la solicitarea Guvernului României, a fost amendată de delegaţia hunedoreană prezentă la dezbaterea publică, în condiţiile în care huila de Valea Jiului nu era cuprinsă nicăieri ca resursă energetică. Acest aspect a fost dezvăluit de deputatul Monica Iacob-Ridzi (foto), care a făcut parte din delegaţia oficială prezentă la discuţiile de la Bucureşti.

Nu au trecut huila din Valea Jiului

Specialiştii care au lucrat la draft-ul strategiei energetice a României, din cadrul Institutului Naţional de Studii şi Proiectări Energetice, au trecut ca resursă marginală huila din import, un cărbune superior, cu putere calorică mare, dar care se vinde cu 100 de euro/tonă. În schimb, au omis huila românească, produsă în Valea Jiului, care are ca preţ de vânzare 33 de euro/tonă. Deputatul PDL Monica Iacob Ridzi spune că răspunsul acestora a fost că nu au trecut huila din bazinul carbonifer al Văii Jiului, din cauză că nu au ştiut preţul! Aşa că, delegaţia hunedoreană a amendat proiectul de strategie energetică, în forma în care a fost prezentat, mai ales că documentul se baza mult pe energia nucleară. „Huila din Valea Jiului nu a fost inclusă în document, ci doar huila din import, care are un preţ mult mai mare. (…) Nu putem să ne bazăm strategia energetică pe resurse care sunt în acest moment controversate, de genul energiei nucleare”, a declarat Monica Iacob Ridzi, care a precizat că, personal, nu este de acord cu decizia de deschidere a încă două reactoare nucleare până în 2020.

Nemţii s-au mişcat mai repede

Deputatul PDL a dat exemplul Parlamentului german, care a decis subvenţionarea mineritului, deşi nici această ţară nu are aprobarea scrisă a Comisiei Europene, aşa cum invocă Ministerul de Finanţe de la noi. Suma alocată în acest sens este de 1,5 miliarde de euro, iar nemţii au votat în acelaşi timp renunţarea la energia nucleară. „Sper să reuşim, dacă tot vorbim despre viitorul Văii Jiului, să avem o rectificare de buget şi să prindem subvenţia pentru minerit pentru cele trei mine”, a precizat Iacob-Ridzi, referindu-se şi la componenta socială a acestei probleme.

3 comentarii la „Huila românească, lăsată pe dinafară în strategia energetică

  • Condescu liderul de sindicat de la SNLO Gorj face tot posibilul ca sa distrunga mineritul vaii jiului prin Berceanu si Videanu care conduc din umbra Ministerul Economiei.Acum o saptamana Condescu a sarbatorit cu toti lideri lui si Ruset liderul PDL Gorj (omul lui)la Cap Aurora distrungerea mineritului vaii jiului cu referire la Strategia Energetica 2011-2035 favorabila lor (SNLO Gorj),am citit in presa locala din Gorj.Speram in ajutorul pront (in scris a huilei de valea jiului la Strategiei Energetice)al doamnei Monica Iacob Ridzi,domnului Tiberiu Iacob Ridzi si a domnului Dorin Gligor.

  • STAI FATO ACASA
    TI-AI BATUT JOC 3 ANI DE NOI SI ACUM VI SA NE DAI LECTII ??
    ESTI PREOCUPATA DE MINERIT?? NU MAI POTI FURA DE LA MINISTER ?? VREI IARASI VOTURILE NOASTRE??
    AI VOTAT TOATE LEGILE LUI BASESCU SI BOC SI ACUM NE ARATI CIT ESTI DE ACTIVA ??
    NU MAI AI DE LUCRU LA DNA ??? S-A PIERDUT DOSARUL ?????

  • Am citit pe undeva un titlu:”Huila din Valea Jiului,prea ieftina”.Penibila motivatia guvernamentala,suna ca dracu’ sau mai bine zis ca reclama aceea la Dacia-Duster : “Cum,numai 33 de euro ? Prea ieftin pentru noi !”Normal,numai importurile de orice pot umple conturile “hamesite” ale unora.Nu mai producem intern nici floricele de porumb.Si daca se intimpla,si dau exemplu griul din Insula Mare a Brailei,il incarca in slepuri,il plimba pina la Viena si-l dau in consum intern tot “de import” cu adaosurile cuvenite.In “tara orbilor”,chioru-i imparat.Orice asemanare cu personaje din realitate,nu e deloc intimplatoare.Recomand ministrului Ariton,sa semneze un contract de achizitie cu „hotii de carbune”,care vind cu 8 lei sacul de 20-25 Kg,deci cam tot la 100 euro/tona,iar banii ajung si la „potentatii”-coautori ai furturilor, prin toleranta.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura