Mocăniţa şi-a pierdut statutul de monument
Carmen Cosman
Traseul mocăniţei hunedorene, care făcea legătura între Hunedoara şi Furnalul de la Govăjdie, şi-a pierdut statutul de monument.
Autorităţile hunedorene nu au reuşit, într-un an, să demareze procedurile de clasare a traseului fostei mocăniţe drept monument istoric. Odată cu statutul, mocăniţa a pierdut şi paznicii care mai ţineau la distanţă hoţii de fier de ceea ce a mai rămas din vechea cale ferată de ecartament îngust. Ani în şir, un grup de inimoşi, nostalgici ai vechii mocăniţe, s-a zbătut pentru salvarea ei. Iar în 2010, au obţinut un prim succes. Proiectul grupului de iniţiativă a fost prezentat ministrului Culturii, iar „Calea Ferată Minieră Ardeleană” a fost clasată de urgenţă ca monument istoric industrial de o deosebită importanţă. Numai că statutul a fost acordat pe o perioadă de un an, conform legislaţiei, şi doar pentru ceea ce a mai rămas din fosta mocăniţă, deoarece aproape tot ceea ce a însemnat fier a fost tăiat şi vândut, inclusiv şina de cale ferată. Chiar şi aşa, era un prim pas pentru transformarea acesteia într-un obiectiv de interes turistic, aşa cum, de altfel, mocăniţa merita. Demersurile, însă, nu au avut finalitatea scontată.
Trebuie să se reia întreaga procedură
„Direcţia de Cultură a adresat Primăriei Hunedoara, încă de anul trecut, din octombrie, o adresă prin care solicita o serie întreagă de documente, care să dea posibilitatea clasării monumentului. Nu s-a primit însă nici un răspuns”, a dezvăluit deputatul Viorel Arion, într-o conferinţă de presă. În consecinţă, statutul de monument al mocăniţei s-a pierdut. „Ca el să poată fi clasat, ar trebui reluată procedura de la capăt. Conform legii, acum nu i se mai asigură nici paza. Având statutul de monument, proprietarul era obligat să-i asigure paza, lucru care s-a şi întâmplat. Păzeau podurile care au mai rămas de aceşti căutători de fier”, a mai spus Arion.
Calea ferată de ecartament îngust a fost realizată între 1859 şi 1871 şi apoi, consolidată şi prelungită până la Hunedoara, în 1900, pe baza unui proiect austriac. Mocăniţa ajungea de la Hunedoara până la Govăjdie, pe un traseu spectaculos, printre munţi, dar din vechiul trenuleţ a rămas doar amintirea.
Sa traiasca primarul repetent! :)))
La dracu, unde sunt ungurii din judeţil Hunedoara , asta nu-i interesează ???? se fofilesc şi asta nu o recunosc,ca fiind parte din Imperiul pe care-l venerează !!!bravo dom” preşedinte, dăduşi cultura la unguri!!! mai are rost să vorbim de monumente istorice…!!! Deji şi Fârţac,ăla cu cultura „rutieriştilor” …..ăştia administrează acte de cultură,vai mama lor de „boanghine””!!! da,bine ne fac….!