Actualitate

Depozitul de gudron de la Călan naşte îngrijorare

Carmen Cosman

Un depozit de gudron, amenajat la Călan, naşte îngrijorare, din cauză că nicăieri nu este specificat ce se va întâmpla cu perimetrul, după închiderea depozitului.
De precizat că gudronul este înscris în categoria deşeurilor periculoase. Şi din gudron se pot scoate bani, iar sumele sunt considerabile. Aşa că, de ce nu s-ar fi găsit o societate interesată să transporte gudronul de pe fosta platformă siderurgică de la Hunedoara? În total, confom specialiştilor, este vorba despre o cantitate de aproximativ 22.000 de tone, iar suma cheltuită pentru ca platforma siderurgică de la Hunedoara să scape de acest deşeu este de aproximativ 6 milioane de euro. Iar soluţia pentru depozitarea lui a apărut imediat. O firmă care exploatează halda de zgură de la Călan s-a oferit, contra cost, bineînţeles, să închirieze un teren pentru amenajarea depozitului de gudron, iar beneficiarul este societatea Inter Metaco, reprezentată de Călin Mudreţchi. Un depozit temporar, care, în aproximativ un an şi jumătate trebuie închis, conform directorului Agenţiei de Protecţie a Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaş. Potrivit specialiştilor, se pare că mii de tone de gudron nu se ştie unde au ajuns, deoarece depozitul respectiv are o capacitate de peste 5.000 de tone. „Mai au termen aproximativ un an şi jumătate să transporte gudronul la depozitul definitiv, din alt judeţ”, a declarat Georgeta Barabaş.

După ei, potopul?

Există o altă problemă, însă, care îngrijorează autorităţile competente: ce se va întâmpla cu depozitul de gudron, după golirea acestuia? În contractele încheiate, nu se menţionează cine are obligaţia de a neutraliza şi elimina acest reziduu rămas în urma exploatării, care este, aşa cum am precizat, un deşeu periculos. „Nicăieri nu apare ce se va întâmpla după aceea cu perimetrul unde a fost amenajat depozitul temporar de gudron”, precizează directorul APM Hunedoara. Reprezentantul Inter Metaco, Călin Mudreţchi, nu îşi face nici o problemă însă în privinţa curăţării perimetrului, chiar dacă din această activitate câştigă bani frumoşi. „Este un depozit temporar, autorizat de Agenţia Naţională de Mediu, care mai este valabil încă doi ani. Este amenajat conform normelor europene. La finalul acestei perioade, proprietarul o să cureţe perimetrul”, susţine Mudreţchi.
Simplu, că doar se fac bani frumoşi din această activitate, iar ce rămâne după, Dumnezeu cu mila. Gudronul este înscris în categoria substanţelor periculoase, fiind în principiu, un amestec de substanţe chimice şi este incompatibil cu oricare dintre factorii de mediu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura