Eveniment

Totuşi, a cui este vina?

Carmen Cosman

Deşi în instanţă au fost trimişi doar foştii şefi ai Exploatării Miniere Petrila, ca vinovaţi de tragedia produsă în 15 noiembrie 2008 în care 13 mineri şi salvatori şi-au pierdut viaţa, o serie de factori şi persoane pot fi considerate direct responsabile de acest negru eveniment, chiar dacă anchetatorii par să fi omis aceste aspecte.

A primit calificativul „Foarte bine”

De exemplu, cu doar o zi înainte de producerea tragediei, Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, condus la acea dată de Daniel Surulescu, fost director general al CNH, a acordat acestei exploatări miniere calificativul de „Foarte bine” pentru activitatea de producţie şi starea de securitate de la EM Petrila. „Consiliul a fost satisfăcut de performanţele exploatării miniere în condiţiile unor resurse limitate”, a precizat Gheorghe Roşu, fost inginer şef responsabil cu securitatea şi sănătatea în muncă. Iar actualul director al CNH, Constantin Jujan, care la acea vreme era adjunctul lui Surulescu, îşi aduce aminte foarte bine despre acest aspect şi îl confirmă, precizând în plus că la controalele efectuate de către responsabilii CNH sau inspectorii ITM Petroşani nu au fost identificate situaţii care să determine închiderea unor locuri de muncă din cauza unui pericol iminent.

O metodă de exploatare cu cântec

Dar mai există un amănunt extrem de îngrijorător: în minele din Valea Jiului oricând se poate produce o tragedie similară celei de la Petrila, din cauza metodei de exploatare, care nu permite controlarea spaţiului exploatat. „Adevărata cauză a tragediei de la Petrila stă, aşa cum au spus şi experţii judiciari, dar şi mai mulţi specialişti din CNH SA, INSEMEX şi Universitatea din Petroşani, în faptul că metoda de exploatare cu banc subminat folosită aici, are mai multe lacune şi este periculoasă din punct de vedere al securităţii muncii, neexistând posibilitatea de a măsura şi controla atmosfera din spaţiul subteran exploatat”, a mai arătat Gheorghe Roşu. Iar directorul Constantin Jujan confirmă aceste aspecte incredibile. „Această metodă de exploatare se foloseşte la toate minele din Valea Jiului. Spaţiul exploatat nu poate fi controlat la această metodă, dar nici la celelalte folosite în prezent”, a declarat directorul general al CNH Petroşani.
Tribunalul Gorj urmează să se pronunţe în privinţa apelului declarat la sentinţa Judecătoriei Târgu Jiu, prin care Aurelian Necula, fost director al EM Petrila, Gheorghe Roşu – fost inginer şef cu securitatea şi sănătatea în muncă şi Ştefan Dan Ungur – fost şef sector aeraj, au fost condamnaţi la pedepse de şapte ani şi şase luni, respectiv şase ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea normelor de protecţie a muncii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura