Moaştele Sfintei Rita, vizitate de sute de hunedoreni
Sute de credincioşi din judeţ au trecut să vadă moaştele Sfintei Rita, cunoscută şi ca „Sfânta cazurilor imposibile”, aduse duminică în Deva, la Biserica greco-catolică „Immaculata”. Ieri, după amiază, sfânta relicvă a fost dusă la biserica din Turdaş, şi mai apoi la Orăştie, unde va rămâne până astăzi, la orele prânzului.
Un pelerinaj, în premieră
Rămas intact după trecerea ei în nefiinţă, trupul Sfintei Rita, cea care este ocrotitoarea persoanelor încercate de mari greutăţi, se află depus într-o raclă de sticlă, într-o biserică din Cascia, în regiunea Umbria a Italiei. În relicvarul adus în România se află un fragment de os de la încheietura mâinii stângi a Sfintei Rita. Acesta a fost aşezat la baza unui trandafir, ce aduce aminte de un moment miraculos din viaţa acesteia. La cererea sa, în plină iarnă, un trandafir sălbatic a înflorit, semnificând răsplata cerească revărsată asupra-i pentru viaţa plină de rugăciune şi credinţă. Tradiţia bisericească arată că Iisus Cristos a asociat-o pe Sfânta Rita suferinţelor sale, înfigându-i în frunte un spin din coroana purtată de El.
Pentru prima dată, moaştele Sfintei Rita părăseşte teritoriul Italiei şi porneşte într-un pelerinaj prin lume. Relicva sfântă a fost adusă în România de către părintele Marian Stoicănescu, preotul paroh al Bisericii greco-catolice „Sfânta Rita”, din Râmnicu Vâlcea. „Relicvarul va ajunge în toate zonele ţării în cadrul pelerinajului început în 12 august şi care urmează să se încheie în 16 septembrie”, ne-a declarat părintele Marian Stoicănescu. Pentru a se închina în faţa moaştelor şi pentru a se ruga cu smerenie Sfintei din Cascia, sute de credincioşi catolici, dar şi ortodocşi, au luat parte la slujbele de Liturghie susţinute în biserica din Deva.
„Voi purta vestea bunătăţii tale”
„Oamenii au nevoie de apropierea de Dumnezeire. Persoane afectate de mari probleme ale vieţii, care i-au cerut ajutorul Sfintei Rita, au găsit mai apoi mângâierea şi binecuvântarea lui Dumnezeu. Şi eu mă număr printre aceste persoane. În urmă cu ani de zile, încercând să pun temeliile Bisericii greco-catolice din Râmnicu Vâlcea, am căutat milostenia şi bunătatea Sfintei. Cum rareori s-a mai întâmplat, într-un an şi patru luni am reuşit să finalizăm construcţia bisericii, în ciuda greutăţilor financiare pe care le-am întâmpinat. De aceea, într-o rugăciune adresată ei, i-am promis Sfintei că voi vorbi credincioşilor despre milostenia sa”, a mai precizat organizatorul pelerinajului. Astăzi, moaştele Sfintei Rita sunt depuse în Biserica greco-catolică „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Orăştie, unde vor rămâne până la orele amiezii, după care vor porni spre Baia Mare.
Rugaciune catre Sfanta Rita
O, Sfanta Rita, care ai fost un model de blandete in caminul tau si un exemplu de acceptare generoasa in timpul anilor lungi ai bolii tale, fii aproape de mine in acest moment dificil. Intervin-o pe langa Domnul Atotputernic si bun pentru ca eu sa inteleg invataturile sale de dragoste, prin situatia mea actuala. Obtine-mi sa ma abandonez vointei sale sfinte, ca un copil in bratele mamei sale. Mijloceste-mi deasemenea, o Sfanta Rita, pe langa Domnul, ca in indurarea lui nesfarsita, sa aiba mila de mine si sa binevoiasca, aplecandu-se parinteste asupra pedepsei mele, sa-mi acorde iertarea pe care cu umilinta o solicit prin intermediul tau. Este printr-o viata din ce in ce mai crestina ca ii voi multumi lui Dumnezeu pentru ca a vrut in marea Sa bunatate sa binevoiasca sa aplece o ureche atenta la implorarea ta si a mea. AMIN