FlashReportaj

Manifestări calme la mormântul lui Avram Iancu

Carmen Cosman

Mii de persoane au venit şi anul acesta la Ţebea, pentru a  cinsti memoria lui Avram Iancu. Ca de fiecare dată în ultimii ani, au fost practic două sărbători: una a politicienilor şi alta a oamenilor simpli, care au petrecut cu mici şi bere, mai ales că vremea a fost nesperat de frumoasă.

Câteva scurte fluierături…
Peste 5.000 de oameni, marea majoritate moţi din comunele învecinate, s-au strâns ieri la Ţebea pentru a cinsti memoria lui Avram Iancu, de la naşterea căruia s-au împlinit 187 de ani şi alţi 139 de la moartea lui. În lipsa unor provocări electorale, puţini au fost politicienii de la centru care au fost prezenţi în Panteonul Moţilor. Nici Traian Băsescu nu a mai venit să vadă ce face gorunul lui, pe care l-a sădit în 2005 lângă cel al lui Horea, rupt de o furtună. Astfel, au venit să depună coroane de flori preşedintele PNL Crin Antonescu, secretarul general al PSD Liviu Dragnea, preşedintele PRM Corneliu Vadim Tudor, senatorul PRM Gheorghe Funar, liderul PNŢCD Victor Ciorbea, reprezentanţi ai Organizaţiei Noua Dreaptă, lideri politici locali, pe lângă reprezentanţi ai administraţiilor publice din judeţele Hunedoara, Alba şi Arad. Pentru al doilea an consecutiv, Prefectura Hunedoara a decis să interzică accesul mulţimii în incinta complexului istoric pe tot parcursul desfăşurării ceremoniei religioase şi a momentului depunerii coroanelor de flori. Asta, pentru a nu profana mormintele celor care îşi dorm somnul de veci în curtea bisericii şi pentru a nu întina memoria eroilor prin manifestări politice, aşa cum s-a întâmplat în anii trrecuţi. Şi, dacă manifestările au decurs bine până la discursurile oficiale, spiritele s-au inflamat totuşi, atunci când delegaţia PDL, în frunte cu ministrul de Interne, Traian Igaş, a trecut pe lângă un grup de liberali şi simpatizanţi ai acestora, cărora le vorbea Crin Antonescu. Din grupul liberalilor s-au auzit câteva scurte fluierături către delegaţia pedeliştilor.

 

S-au acuzat reciproc de politizare
Traian Igaş a explicat că manifestările din acest an i-au lăsat un gust amar din cauza politizării lor, de către reprezentanţii USL, care au depus numeroase coroane de flori în numele fiecări organizaţii posibile. «De fiecare dată vin aici cu plăcere, dar acum plec cu un gust amar, văzând ce s-a întâmplat astăzi, cât de mult a politizat USL acest eveniment de sărbătoare al moţilor. Nu putem să avem aşteptări din partea unor oameni care nu sunt de aici, nu sunt de-ai locului şi nu cunosc ce simt oamenii la un moment de sărbătoare, atunci când discutăm de Craiul Munţilor, de Avram Iancu», a  declarat Igaş. În replică, liderii USL susţin că nu ei au politizat manifestarea, ci chiar Igaş. „Cred că toată lumea a văzut că noi am depus cu modestie o coroană de flori la mormântul lui Avram Iancu“, a spus liderul PNL Crin Antonescu, referindu-se la liderii Uniunii Social Liberale şi nu la organizaţiile locale. „Toată lumea a putut să noteze că nu am pronunţat nimic despre cei care guvernează azi. Suntem aici să ne închinăm memoriei unui erou naţional“, a mai spus liderul PNL, în timp ce secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a subliniat că „Igaş vorbeste despre politizare, deşi a venit în calitate de om politic. (…) Traian Igaş este pentru prima dată la Ţebea în ultimii 20 de ani“. În plus, aceştia au remarcat faptul că defilarea gărzii s-a făcut la finalul manifestărilor şi nu la început, aşa cum a fost până acum protocolul.
Un element surprinzător l-a constituit, însă, apropierea nesperată dintre UDMR – reprezentat de prefectul de Hunedoara, Attila Dezsi – şi PRM. Când prefectul le-a solicitat să se alinieze, Vadim Tudor a replicat zâmbind: «Ne aliniem după UDMR?», pentru ca la final să-l felicite pe Attila Dezsi pentru modul în care au fost organizate manifestările, care în acest an nu au mai degenerat în scandaluri sau polemici politice.

 

Numele Iancului nu piere!
Departe de contrele polticienilor, oamenii au sărbătorit pe câmpia de la Ţebea cu mici şi bere, într-o frumoasă zi de toamnă, iar spectacolul folcloric a întregit sărbătoarea de duminică. Micii au sfârâit pe grătarele încinse, împreună cu cârnaţii sau carnea de pui, iar berea a curs râuri.
La Ţebea a fost prezent şi un bărbat pe care-l cheamă Avram Iancu. Este vorba de un fost militar de carieră, aflat acum în pensie. Numele s-a moştenit din tată în fiu, iar bărbatul este cel de-al treilea Avram Iancu din familia sa, însă are la rândul lui un fiu cu acelaşi nume. „Şi bunicul a fost Avram Iancu, şi tata tot Avram Iancu, eu la fel şi fiul meu tot la fel. Ne tragem de la Izvorul Ampoiului, din Alba, de la moţi. Primul născut de sex masculin din familie a primit numele de Avram Iancu. Dar e greu de purtat numele acesta. Întotdeauna, datorită numelui, trebuia să fiu primul. Trebuie să fii mereu în faţă”, spune colonelul în rezervă Avram Iancu, care a afirmat că a lucrat cât a fost militar activ la „regina armelor”, infanteria. Dacă va avea un nepoţel, cu siguranţă îl va chema tot Avram Iancu.

 

Cine a fost eroul neamului
Manifestările de la Ţebea sunt dedicate memoriei «Crăişorului», cum a  fost supranumit Avram Iancu. Eroul neamului s-a născut la 1824, într-o familie de moţi înstăriţi din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluţia de la 1848, Avram Iancu făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene luptătoare pentru emancipare socială şi naţională. A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848, şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.  Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criş, şi a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, la umbra Gorunului lui Horea.

4 comentarii la „Manifestări calme la mormântul lui Avram Iancu

  • In sfirsit, se pot organiza manifestatii decente la Tebea in amintirea eroului neamului!

  • A venit si adunatura de USL (PSD-PNL)flamanda si turbata dupa ciolanul matusi Tamara (Nastase) si Sterlingul lui Tariceanu ei nu au facut nimic cand au fost la guvernare si atunci nu era nici criza mondiala. A venit si hotul PSD-ist Liviu Dragnea mai trebuia sa vina si afemeiati gacicari Robert Negoita si Nicu Banicioiu (cel ce il refuza si fetitele platite,dar are bani sa se deplaseze pe timp de criza in China).

  • a venit si sleahta infecta de pdl-isti, care a distrus tara asta de tot

  • Din păcate (discursul dl. Ciorbea) e un discurs politic. De fapt se ştie că Iancu n-a ajuns să fie atât de cinstit şi corect cum probabil îşi dorea el însuşi în anii lui de învăţământ. Lucrurile au devenit atât de complicate, încât s-a ajuns la genocid. Când vom deveni destul de înţelepţi să promovăm personaje mai puţin controversate cum ar fi: Nicolae Bălcescu Gheorghe Magheru Alexandru G. Golescu Ion Ghica? Sunt doar un simpatizant PNT de ani de zile, dar dacă dorim să mergem împreună pe calea cea dreptă, abordărdarea unor subiecte extrem de sensibile şi importante, în cazul de faţă, istoria, necesită curaj pentru a se dezlănţuii de greşelile comise de discursul unui regim bazată pe minciună. Cu respect, un cetăţean român!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura