Sport

Racea şi Haidu, în top în Anglia

Ciprian Marinuţ

Gimnastele Amelia Racea (foto) şi Raluca Haidu, legitimate la „Cetate” Deva şi componente ale lotului olimpic, au cucerit două dintre cele cinci medalii ale României la reuniunea de la Lilleshall, desfăşurată în weekend, la care au mai participat Marea Britanie şi Portugalia.

Argint la individual, aur la sărituri
Amelia Racea s-a dovedit cea mai completă gimnastă din echipa României, clasându-se pe locul doi în ierarhia de la individual compus. Gimnasta de la Cetate a acumulat 57.300 puncte, după evoluţia la cele patru aparate, fiind depăşită doar de campioana naţională britanică, Hannah Whelan (57.950 puncte). Pe locul trei în acest clasament al sportivelor competitive la „patru aparate”, s-a situat Ana Porgras (57.050). Raluca Haidu a avut săriturile cu cel mai ridicat grad de dificultate şi a câştigat aurul în această probă, cu nota de 14.725. În finalele pe aparate, România a mai obţinut o medalie de aur prin Ana Porgras, care s-a impus la bârnă cu nota de 15.250. Campioana mondială britanică Beth Tweedle a câştigat finalele la paralele (15.325) şi sol (14.950). Sandra Izbaşa n-a evoluat în finala de la sol, pentru că antrenorii au decis să nu forţeze şi să-i pericliteze sănătatea înaintea Campionatelor Mondiale.
Concursul pe echipe a fost câştigat, în mod surprinzător, de echipa ţării gazdă. Marea Britanie, antrenată de românul Adrian Stan, a acu mulat un total de  229.450 puncte, iar România a fost pe locul doi, cu 227.900 puncte. Din echipa tricoloră au făcut parte gimnastele Sandra Izbaşa, Ana Porgras, Amelia Racea, Raluca Haidu, Diana Chelaru, Diana Bulimar şi Cătălina Ponor.

 

Belu: „Vom face mici retuşuri”
Antrenorul coordonator al echipei României, Octavian Belu, a afirmat că în cele 10 zile rămase până la startul Campionatului Mondial din Japonia, se vor face unele retuşuri, pentru ca sportivele noastre să-şi onoreze blazonul. „A fost important să testezi nivelul de pregătire în faţa unor brigăzi de arbitri, conform standardelor de concurs, astfel ca, în zilele care au mai rămas, să putem face ajustările necesare şi, apoi, sperăm să concurăm cât mai bine la Tokyo. De altfel, scopul principal al Campionatelor Mondiale îl reprezintă calificarea la Jocurile Olimpice, motiv pentru care ele sunt doar o etapă în planul pregătirilor noastre pentru Londra 2012”, a declarat, la finalul competiţiei, Octavian Belu.
El a făcut referiri şi la Cătălina Ponor, campioana olimpică din 2004, care a evoluat doar la trei din cele patru aparate: „Ea a revenit în concurs după patru ani, iar în aceste ultime şase luni, de când şi-a făcut reintrarea, a avut un spectaculos salt. Cred că va continua să progreseze, pentru a fi în cea mai bună formă la Londra, anul viitor”.
Pentru echipa feminină a României, reuniunea de la Lilleshall a fost ultimul test înaintea participării la Campionatele Mondiale din Japonia, programate între 7-16 octombrie, primele opt echipe clasate, plus toţi medaliaţii, obţinând calificarea directă la Jocurile Olimpice din 2012.

 

Rezultate tehnice:
Echipe: 1. Marea Britanie 229.450 puncte; 2. România 227.900 puncte.
Individual compus: 1. Hannah Whelan 57.950; 2. Amelia Racea 57.30; 3. Ana Porgras 57.050.
Finale pe aparate: sărituri – 1. Raluca Haidu 14.725; paralele – 1. Beth Tweddle 15.325; bârnă – 1. Ana Porgras 15.250; sol – 1. Beth Tweddle 14.950.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura