ActualitateFlash

Secretul longevităţii? Calmul şi cumpătarea!

Cristina Ghenea

Cochetă şi mereu cu zâmbetul pe buze, o bătrână din Deva cunoaşte unul dintre cele mai mari secrete ale omenirii şi anume, secretul longevităţii. După ce a fost martoră la schimbarea a trei regimuri politice şi a trecut peste două războaie mondiale, Maria Coloiu a sărbătorit de curând împlinirea vârstei de 100 de ani.
S-a născut în 20 septembrie 1911, în Valea Izei, de pe lângă Sighetu Marmaţiei. De-a lungul timpului, a terminat Şcoala de Pedagogie din Oradea, apoi o şcoală superioară de gospodărie, din Turnu Măgurele. O vreme a fost directoarea unei şcoli de la Negreşti-Oaş.
Prima dată a ajuns în Deva în 1940, când armata şi autorităţile maghiare au început cotropirea teritoriului românesc. „Nu am avut niciodată copii, căci soţul meu, Tiberiu, a murit după doar un an şi şapte luni de căsnicie. A murit ca un erou, în timpul războiului, pe frontul din Caucaz. Acolo a şi fost înmormântat”, a povestit Maria Coloiu. Femeia şi-a continuat viaţa rămânând în Deva, unde timp de 18 ani a lucrat ca inspector la Banca de Investiţii din municipiu. În prezent, îşi petrece timpul ca orice pensionar – de câte ori are ocazia joacă rummy şi zilnic, dezleagă integrame.

Apreciere şi recunoştinţă din partea primarului
Pentru a o felicita cu ocazia împlinirii acestei venerabile   vârste, primarul Mircia Muntean i-a făcut, ieri, o vizită centenarei din Deva. „Vârsta de 100 de ani este o aspiraţie greu de cucerit pentru majoritatea dintre noi. Mă bucur că felicitările şi urările mele i-au adus zâmbetul pe buze acestei doamne minunate. Cu această ocazie, ne-a mărturisit şi secretul unei vieţi atât de lungi: cumpătarea şi calmul sunt cheia longevităţii”, a declarat primarul Mircia Muntean.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura