Zeci de mii de apeluri false la 112
Carmen Cosman
În ciuda amenzilor mari prevăzute de legislaţia în vigoare, hunedorenii continuă să sune la 112, fără să aibă cu adevărat o urgenţă. Unii vor să se distreze, în timp ce alţii cer sfaturi medicale.
Numai în trimestrul III al acestui an, la Numărul Unic de Urgenţă 112, au fost primite 84.598 de apeluri, arată o statistică realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) pentru judeţul Hunedoara. Cele mai multe apeluri au fost false. Astfel, din totalul apelurilor primite, 32,89 la sută au fost reale, în timp ce 67,11 la sută false. Cele mai multe au fost transferate către Ambulanţă – 54,34 la sută, Poliţie – 27,27 la sută, Pompieri – SMURD – 16,16 la sută şi Jandarmerie – 2,23 la sută. Aşa cum arată reprezentanţii STS, majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele pre pay.
„Multe persoane sună fără a avea o urgenţă şi adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informaţii despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturi medicale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, colonelul Adrian Fulea. Autorităţile fac un apel la cei care sună abuziv să nu încarce inutil liniile de urgenţă 112, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieţi.