Comunitate

Colegiul agricol din Geoagiu, în drum spre Europa

Magdalena Şerban

Pentru orice lucru există o „prima dată”. Astfel, Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza“ din Geoagiu a păşit în acest an şcolar, pe drumul proiectelor Comenius, demarând unul bilateral cu Turcia şi altul, multilateral, cu Portugalia (coordonator al proiectului), Spania, Polonia, Cehia, Turcia şi România.

Prima oprire: Polonia
În ceea ce priveşte proiectul multilateral, sub  deviza  „Să construim Europa împreună”, tinerii din cele şase ţări europene, implicaţi în acest ambiţios parteneriat, ce are o durată de implementare de doi ani, au strigat prezent la întrunirea din Polonia. De curând, echipa colegiului agricol din Geoagiu, formată din Alexandra Teletin, Fănică Mihalache, Adrian Bucerzan şi Delia Avram (elevi din clasa a VIII-a A), respectiv Camelia Bălan şi Bianca Pascu (din clasa a IX-A), (în foto) însoţiţi de profesorii Adriana Lal şi Teodora Cismaşiu, au efectuat prima vizită de lucru, din cele şase propuse pentru perioada derulării programului, la gimnaziul din localitatea poloneză Rudach.

Şase ţări, un singur ţel
Delegaţiile din cele şase state au fost primite într-un cadru festiv, de oficialităţile locale din oraşul Kuznia Raciborska (de care aparţine localitatea Rudach). Tinerii au avut ocazia să locuiască la familiile elevilor polonezi participanţi în acest proiect, fapt ce a permis cunoaşterea mediului familial, a obiceiurilor locului şi nu în ultimul rând, a bucătăriei tradiţionale poloneze. Pe parcursul unei săptămâni, învăţăceii şi profesorii şi-au prezentat ţările, comunităţile din care provin şi unitatea şcolară pe care o reprezintă, limba de comunicare fiind engleza. Elevii români, portughezi, spanioli, cehi şi turci au lucrat pe tema drepturilor omului, stereotipii negative şi mişcări civile. Primitoarele gazde şi-au dat silinţa ca sejurul oaspeţilor să fie cât mai plăcut, organizând atât întruniri la şcoală, cât şi discotecă şi vizite la obiectivele cultural-turistice din oraşele apropiate, precum şi din vechea capitală a Poloniei, Cracovia. Pentru că tema întâlnirii a fost focalizată pe drepturile omului, toţi participanţii au putut vizita lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau.
„Este un proiect educativ din toate punctele de vedere, interacţionarea elevilor cu alte culturi şi popoare fiind un bun mijloc de cunoaştere şi învăţare. Ne bucurăm să facem parte din acest complex program european. Următoarea sa „staţie“ va fi Barcelona (Spania), în luna februarie 2012, a subliniat Ioan Vălean, directorul Colegiului Tehnic Agricol „Alexandru Borza“, din Geoagiu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura