La Lelese, apa are istoria ei
Dacă ar fi să se rezume la problema capitală care şi-a găsit rezolvarea spre sfârşitul anului 2011, primarul comunei Lelese, Ciprian Achim (foto), ar sublinia alimentarea cu apă.
Şi scumpă, şi rea
„Situată pe un zăcământ de talc şi dolomită, care nu reţine apă, comuna Lelese a avut multe de tras, de-a lungul timpului. Pentru a avea apă, am apelat la angajaţii minei, care, folosind nişte instalaţii speciale, o aduceau de la o distanţă de trei kilometri de comună şi de la o adâncime de circa 300 de metri. Oamenii ajunseseră să plătească 6 lei/mc de apă industrială, nu potabilă, adică de trei ori preţul normal. Dar cum mina a fost închisă, am rămas şi noi fără apă. Aşa că, alimentarea cu apă a satului era un lucru vital, ce trebuia rezolvat”, a spus primarul Ciprian Achim.
A fost adusă în faţa caselor
Acum, lucrurile au intrat pe un făgaş normal, apa nemaifiind considerată un lux. „Deşi a fost un an dificil, 2011 a însemnat rezolvarea problemei alimentării cu apă. S-a adus o instalaţie modernă care extrage apa din zona izvoarelor Limpertz şi o pompează în reţeaua de distribuţie din sat. Branşamentele de la reţeaua stradală la gospodăriile oamenilor sunt finalizate în proporţie de 70 la sută. În momentul de faţă, instalaţia de pompare şi reţeaua de apă funcţionează de o lună de zile, în probe, acum reglându-se parametrii pentru alimentarea corectă. Din ianuarie, după ce vom avea toate avizele necesare, urmează ca serviciul de distribuţie a apei să fie preluat de către o societate autorizată, care să asigure buna funcţionare a instalaţiilor şi aprovizionarea permanentă a localităţii cu apă potabilă. Precizez că această problemă vitală pentru comunitatea din Lelese a fost rezolvată cu bani obţinuţi de la guvern, dar şi de Consiliul Judeţean şi, bineînţeles, şi de la bugetul local”, a mai spus primarul Ciprian Achim.