Profesorii violenţi, amendaţi?
Un proiect de lege propune sancţionarea profesorilor care nu respectă obligaţia de a nu folosi pedepsele corporale şi tratamentele umilitoare în şcoli, cu amenzi de până la 2.500 de lei. Echipa VOCEA STRĂZII a vrut să afle părerea devenilor cu privire la această propunere, şi a adresat oamenilor următoarele întrebări:
1. Credeţi că ar fi bine ca profesorii care le aplică elevilor pedepse corporale să fie amendaţi cu până la 2.500 de lei?
2. De ce?
Sigrid Ciologariu, 30 de ani, agent de pază:
1. Da.
2. Pentru că nu mi se pare normal ca elevul să fie bătut la şcoală. Nu prin violenţă se face educaţie.
Adina Munteanu, 51 de ani, cosmetician:
1. Nu ştiu dacă ar fi bine sau nu.
2. În primul rând, educaţia elevului vine şi de acasă şi sunt mulţi copii obraznici, care deranjează orele de curs. Cred că mai bine s-ar găsi o măsură împotriva celor indisciplinaţi.
Mihail Glodean, 70 de ani, pensionar:
1. Da, ar fi bine.
2. Consider că bătaia este bestială, nu educativă. Mai mult, dacă elevul este bătut în şcoală, tocmai de către profesor, violenţa ar putea deveni un obicei în comportamentul său.
Elena Vinulescu, 59 de ani, profesoară:
1. Da.
2. Pentru că nu cred că se poate numi profesor, un om care nu găseşte o altă soluţie pentru a astâmpăra un elev. Nu cred că o astfel de persoană mai merită să stea în mijlocul copiilor.
Leorian Onescu, 54 de ani, inginer:
1. Nu ştiu dacă ar fi bine.
2. Cu siguranţă, bătaia nu e o soluţie şi ar trebui exclusă, dar trebuie găsită, totuşi, o modalitate pentru a-i pune la punct pe cei care nu ascultă şi nu vor să înveţe.
Paula Denescu, 43 de ani, inginer constructor:
1. Da.
2. Nu este firesc să se ajungă la violenţă, mai ales în şcoli. În mod normal, profesorii ar trebui să înveţe copiii să fie civilizaţi şi să fie nişte exemple, nu să îi bată.
Ana Nicoară, 60 de ani, pensionară:
1. Da.
2. Şi copiii sunt obraznici, dar nici bătaia nu este o soluţie. Trebuie să existe şi alte modalităţi pentru a-i disciplina.