Reţete pentru morţi, eliberate de medici din judeţ
Un raport publicat recent de Curtea de Conturi scoate la iveală o risipă uluitoare de fonduri publice în sistemul de sănătate. Inspectorii au descoperit că în fiecare an, Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) decontează reţete de sute de mii de euro, eliberate pe numele unor persoane decedate. Potrivit raportului, valoarea totală a medicamentelor prescrise de medici în aceste reţete eliberate morţilor este de peste 3,7 milioane de lei. Adică nici mai mult, nici mai puţin de 900.000 de euro s-au decontat pentru reţete false, majoritatea dintre acestea fiind prescrise pentru boli ca diabetul sau cancerul.
Şi la noi, s-au descoperit asemenea reţete
Potrivit Silviei Ghenea, directorul CJAS Hunedoara, în urma verificării a 48 de
CNP-uri trecute pe reţetele eliberate în judeţul nostru, au fost depistate 61 de prescripţii medicale pentru persoane care de fapt erau decedate. „S-a stabilit că aceste reţete au fost emise de un număr de 28 de medici din judeţ. Toate cele 48 de CNP-uri se referă la reţete aferente programelor naţionale de sănătate, din care 41 pentru diabet, iar şapte pentru afecţiuni oncologice“, a declarat Silvia Ghenea, directorul CJAS Hunedoara. Valoarea totală a celor 61 de reţete este de 28.663 de lei.
Cum este posibil?
După o serie de controale mai amănunţite, inspectorii au stabilit că în majoritatea cazurilor este vorba despre greşeli de redactare a reţetei. „În cazul a 41 dintre CNP-urile persoanelor decedate, s-a constatat că ori medicul a greşit când l-a scris pe reţetă, ori farmacistul a apăsat eronat tastele calculatorului, când a introdus în evidenţa informatică cifrele din care este format CNP-ul“, a mai precizat directorul CJAS Hunedoara. Există, în schimb, şi cazuri în care este vorba despre o infracţiune a medicilor. De exemplu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva a fost sancţionat cu peste 37.000 de lei, pentru că unul dintre doctorii de aici continua să prescrie tratament medicamentos unui pacient, deşi acesta fusese externat prin deces. De altfel, s-a mai descoperit că CNP-urile altor trei pacienţi morţi au fost folosite pentru a elibera patru reţete, în valoare de 1.905 lei. Vinovaţi sunt trei medici, din alte două spitale din judeţ.