Miner sãrac, miner bogat!
Carmen Cosman
În timp ce minerii se plâng că, după o viaţă de muncă grea, în subteran, se dus acasă cu un pumn de mărunt – adică retribuţia lor lunară – liderii lor nu au dus-o niciodată rău. Case, pensiuni la munte, salarii bune şi alte beneficii, toate acestea fac ca „profesia” de lider de sindicat să devină extrem de profitabilă.
Au trădat mişcarea sindicală
În teorie, apără drepturile salariaţilor, dar realitatea este alta. De la Miron Cozma încoace, liderii minerilor din Valea Jiului sunt printre cele mai hulite şi mai controversate persoane. Nu o dată,minerii i-au acuzat că i-au ales să-i reprezinte, să lupte pentru drepturile lor, dar în schimb, aceştia i-au trădat pentru propriile lor interese. Chiar dacă nu mai vorbim despre sume ameţitoare aflate la dispoziţia liderilor de sindicat, aşa cum se întâmpla pe timpul lui Cozma şi, mai apoi, a lui Vasile Savu – judecat chiar pentru modul de cheltuire a banilor sindicatelor – oricum, minerul de rând se poate uita cu jind peste gardul liderului de sindicat.
Petre (Bebe) Nica (foto) este preşedinte al Sindicatului „Muntele“, cel mai vizibil şi mai vocal în aceste zile. Despre el, oamenii spun că este şi sindicalist de frunte, dar, în acelaşi timp, nu şi-a suspendat contractul de muncă cu CNH, aşa că mai încasează o retribuţie. Declaraţia acestuia de avere datează din iunie 2011, când încă mai făcea parte din Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului. Deţine un apartament în Lupeni şi o casă de vacanţă – în realitate o pensiune în toată regula – în Staţiunea Straja. De asemenea, are un autoturism Nissan şi un ATV, cu care să se distreze în jurul pensiunii de la munte. În contul lui au intrat 37.635 de lei, numai ca primvicepreşedinte al LSMVJ, la care se adaugă alţi 12.961 de lei, sumă încasată ca adjunct şef sector la EM Lupeni, unde lucrează – cel puţin teoretic – şi acum.
Fără maşini, proprietate personală!
Despre salariul preşedintelui LSMVJ, Zoltan Lacataş, mai ales din perioada în care sindicatele încasau cu largheţe bani de la Companie, a curs multă cerneală. Lacataş a încasat de la Ligă, 86.470 de lei, ca preşedinte. Are în proprietate două terenuri intravilane, unul în Petroşani şi altul în Deva, şi o locuinţă, pe bază de contract de întreţinere. Susţine că nu are nici un autoturism în proprietate, dar la ce i-ar trebui, când are la dispoziţie maşina Ligii?! Un alt lider puternic mediatizat este cel de la Mina Petrila, grav afectată după cele două explozii consecutive din noiembrie 2008. Ioan Temneanu este şi consilier local din partea PSD, tot la Petrila,de unde primeşte indemnizaţie, de 5.500 de lei anual, dar şi inginer la EM Petrila, unde salariul încasat a fost de 40.000 de lei. Asta, conform declaraţiei de avere din februarie 2011. A declarat că nu are decât un apartament la Petroşani şi nu are maşină, dar în mod cert, nu circulă pe jos. Cât primeşte ca lider de sindicat? Rămâne un mare mister, asta, dacă nu cumva, funcţia este non-profit, adică neremunerată. Oricum, încasează dublu decât minerul care tremura în curtea Companiei pentru drepturile lui şi care a afirmat că duce, lunar, acasă, 1.600 de lei, după 18 ani de muncă.
Unul dintre cei mai controversaţi lideri ai minerilor pe care i-a dat Valea Jiului este Adrian Jurcă, de la EM Livezeni. După modelul „confraţilor” din Gorj, a încercat o grămadă de afaceri, pe banii sindicaliştilor, dar a eşuat în acest domeniu. Cât câştigă? Nu am reuşit să aflăm şi asta, pentru că nici urmă de declaraţia lui de avere.
Felicitari sindicatului Muntele ca au fost alaturi de noi mineri la greva spontana.
bravo descurcaret eu i-as da tot salariul meu ptr. faptul cum reuseste el sa abureasca minerii ca sa aibe mai mult si as pune cotizatii mai mari de la mineri ptr ca sunt vremuri grele le-as lua cam 200 de persoana. si i-as mai da o functie ca em lupeni .si lui mezaros