Mai multe jocuri video, mai multe probleme de concentrare?
Conform unui studiu realizat de Gentile Douglas, un profesor asociat de psihologie la Universitatea de Stat din Iowa, Edward Swing, un student absolvent şi o serie de cercetători din Singapore, copiii care se concentrează pe jocuri video pentru perioade lungi de timp pot întâmpina probleme de atenţie.
Studiul a fost realizat pe un eşantion format din 3.034 copii şi adolescenţi de la 12 şcoli din Singapore, cu vârste de eşantionare de la opt la 17 ani.
Copiii au furnizat informaţii cu privire la obiceiurile lor legate de jocurile video, prin completarea de chestionare în clasele lor. La final, au fost supuşi unor teste psihologice, utilizate în mod obişnuit pentru a măsura atenţia şi impulsivitatea.
Concluziile la care au ajuns cercetătorii confirmă îngrijorarea cu privire la problemele de atenţie la care contribuie jocurile video. S-au constatat probleme de concentrare pentru atingerea unor obiective pentru anumite perioade de timp.
În timp ce studii anterioare au descoperit că jocurile video pot îmbunătăţi atenţia vizuală pentru recunoaşterea rapidă şi precisă a informaţiilor din mediul înconjurător, acestea nu ajută copiii în alte împrejurări care necesită concentrare.
Studiul indică şi faptul că jocurile video violente pot fi, de asemenea, motivul unei impulsivităţi ridicate şi a lipsei de concentrare.
S-a constatat că timpul petrecut de copii de-a lungul unei zile în faţa ecranului (TV, DVD-uri, jocuri video, Internet, iPad etc.) este răspunzător în mod direct cu lipsa concentrării la copii.
Academia Americană de Pediatrie recomandă o oră pe zi din timpul total pentru copii din învăţământul primar şi două ore pentru cei mai mari.