Mininavetã spaţialã din Lego, trimisã în stratosferã de un licean din Deva
Pasionat de orice are legătură cu spaţiul cosmic, un tânăr de 18 ani, din Deva, se numără printre puţinii români care au reuşit să trimită în spaţiu un balon meteorologic. Mininaveta sa spaţială, făcută din Lego, a surprins imagini uimitoare de la 35.000 de metri altitudine.
A vrut să facă o demonstraţie
Raul Oaidă (foto) este elev în clasa a XII-a la un colegiu cu profil tehnic din Deva şi are o pasiune pentru cosmonautică de când era doar un copil. Internetul a fost poarta sa spre succes, căci prin intermediul site-urilor de socializare şi a unor forumuri înfiinţate de împătimiţi ai explorării spaţiului cosmic, a reuşit să înveţe tot ceea ce ştie despre navete spaţiale şi zbor. Cu ambiţie şi cu multe idei pe care intenţionează să le pună în aplicare, Raul Oaidă susţine că încearcă să demonstreze că navetele încă pot ajunge în spaţiu, asta, după ce, anul trecut, NASA a renunţat la aceste vehicule de călătorie. „În iulie 2011, naveta Atlantis a terminat cu succes ultima sa misiune. Începând din acel moment, NASA a renunţat la navetele spaţiale şi, simbolic vorbind, prin acest experiment, am încercat să demonstrez că încă se poate ca acestea să fie trimise în spaţiu“, spune tânărul devean.
Primul pas, pe Twitter
Pentru ca ideile sale să prindă viaţă, adolescentul a fost nevoit să lupte luni de zile. Iar asta, pentru că impedimentul cel mai mare a fost, după cum era de aşteptat, lipsa fondurilor necesare. Familia nu îl poate susţine cu nişte sume atât de mari, cum sunt cele pe care le presupune lansarea unui balon meteorologic în spaţiu, iar profesorii din şcoala în care învaţă nu l-au susţinut deloc. De aceea, a fost nevoit să caute sponsorizări în altă parte şi în cele din urmă a găsit tocmai în Australia. S-a împrietenit pe Twitter cu Steve Sammartino, antreprenorul unei agenţii globale de publicitate, care i-a asigurat cei 2.500 de dolari de care a avut nevoie. Mai apoi, însă, s-a lovit de o altă problemă – aceea a obţinerii aprobărilor necesare. „Pentru a lansa naveta, aveam nevoie de aprobarea statului român, mai exact a celor de la ROMATSA – Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian. Am făcut o cerere, dar după o vreme, văzând că nu primesc nici un răspuns, am început să mă interesez de posibilitatea de a alege locul de lansare într-o altă ţară. N-am reuşit nici în Ungaria, Marea Britanie şi Olanda, însă am reuşit în Germania, unde cererea mi-a fost aprobată în termen de şapte zile. Nu-mi mai rămăsese de făcut nimic altceva, decât să fac naveta şi să o lansez“, povesteşte Raul Oaidă.
Lansată în ultima zi a lui 2011
Construirea navetei ce urma să fie lansată nu a fost foarte grea, după cum susţine deveanul. Dintr-un set de piese Lego şi un tub de lipici, a construit naveta propriu-zisă, peste care a fost prinsă o cutie din polistiren care conţinea un GPS şi două camere de filmat. Lansarea a fost făcută în 31 decembrie anul trecut, din Lauda-Konigshofen, Germania, iar înălţarea a fost asigurată de un balon meteorologic care avea o greutate de 1.600 de grame şi era umplut cu cinci metri cubi de heliu. „Pentru că la urcare, presiunea atmosferică scade, balonul se făcea tot mai mare, ajungând ca la 35.000 de metri altitudine, să aibă un diametru de nouă metri. Ajuns în stratosferă, adică în stratul atmosferic superior, care începe de pe la 11 kilometri altitudine, balonul era pe cale să se spargă, însă nu a făcut-o decât după trei ore de la lansare, la 35.000 de metri. După ce s-a spart, a început să coboare cu viteze care au ajuns chiar şi la 500 de kilometri pe oră“, spune adolescentul. Cu ajutorul GPS-ului, Raul a reuşit să verifice traseul navetei şi să o recupereze după aterizare. „GPS-ul trimitea un semnal la satelit, care mai apoi, trimitea semnalul mai departe, la o staţie de pe Pământ. Astfel, puteam verifica pe Internet, din 10 în 10 minute, unde se află balonul. După spargere, acesta a aterizat cu bine, undeva la 240 de kilometri distanţă, în partea de sud-est de la locul lansării“, mai precizează deveanul.
Va urma un experiment şi mai îndrăzneţ
Imaginile surprinse de cele două camere de filmat sunt dovada reuşitei experimentului său, iar Raul se mândreşte că este al treilea român care a trimis un astfel de balon în spaţiu. „În România, doar două experimente similare au mai fost făcute cu succes – unul al celor de la revista Ştiinţă&Tehnică şi altul al organizaţiei non-guvernamentale ARCA – Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică. Mă bucur că am reuşit să realizez ce mi-am propus, iar în continuare, vreau să realizez un experiment şi mai îndrăzneţ. Este vorba despre un proiect care necesită o investiţie de circa 20.000 de dolari, la care colaborez tot cu australianul Steve Sammartino“, mai spune tânărul plin de ambiţie, dar şi de idei.
Felicitari Radu!
Rusine profesorilor din liceul in care invata si celor de la ROMATSA!
Bravo Radu! Te sfatuesc sa inveti limba germana ca nemtii nu prea vorbesc engleza. In rest, te descurci tu dupa ce termini liceul.
Adrian, tie sa-ti fie rusine ca vorbesti in necunostinta de cauza. Profesorii din acel colegiu sunt de apreciat, pacat insa ca nu au prea multi elevi cu care pot lucra.
Dani are dreptate, sunt multi profesori de apreciat!, sa intales putin gresit…pentru experimentul ista eu nu le-am cerut ajutorul, de ce? nu au cu ce sa ma ajute. Exista 2 aspecte cel FINANCIAR – unde contributia scoli nu putea fi mai mare de cateva sute RON si TEHNIC – unde internetul a oferit o documentare completa si rapida.
Felicitari!
Multe felicitari Raul ! Sunt convins ca obtinerea sponsorizarii si a autorizatiilor reprezinta adevarate incercari… Totusi, la viitoarele experimente, incearca sa iei legatura si cu radioamatorii de la YO3KSR (yo3ksr.ro), care au asigurat echipei Stiinta si Tehnica suportul necesar urmaririi si localizarii balonului lansat in octombrie 2011 (http://www.yo3ksr.ro/index.php/radioamatorism/185-experiment/677-high-altitude-yo-baloon-launch).
Radioclubul nu cred ca te poate sprijini prea mult din punct de vederea financiar, dar poate reusi sa atraga resurse din alte directii si sigur te poate sustine tehnic.
Astăzi 13 Ianuarie am descoperit şi eu povestea lui RAUL cu INVEŢIILE LUI.Vă rog frumos trimiteţi-mi şi mie e-mail lui RAUL.